2015-03-26 06:00

2015-03-26 06:00

Medelklassen – vilka är det?

SVERIGE: Betalar för all välfärd

Medelklassen – vilka är de egentligen?

Denna grupp som hela Sveriges uppehälle tycks rikta sig mot? De som betalar för välfärden? De som följdriktigt och i generation efter generation med hjälp av relativt välbetalda jobb för bägge könen sätter sig i sitsen som generösa skattebetalare? Som ser till att på ett tidigt stadium skaffa sig en skuldsits som startar med kraven på hög utbildning som i sin tur kräver studielån beroende på inflationen på arbetsmarknaden.

Lite längre fram väntar skuldsättning på hus, bilar, båtar, sommarstugor, gräsklippare och dyra kök. Villa är bättre för samhället än lägenhet för då drar det med sig fler inköp av absolut nödvändiga prylar eftersom grannskapet så kräver. Husen måste dessutom bytas i jämn takt så att inte skuldnivån sjunker för drastiskt, samt att statusen ständigt förväntas öka. För annars är det ju ingen idé eller hur?

Boendet bör befinna sig lite utanför en stad med krångliga kommunala kommunikativa alternativ så att allt skall ske via bilar som kräver ständig förnyelse. Helst två eftersom jobben bör ligga geografiskt olika. Dagiset också givetvis. Med skjuts av barnen som ska vara minst två och föra kulturen vidare.

Finansen jublar. Staten jublar över dessa perfekta inkomstbringare. Sjuka får de inte bli för då krånglar det till saker. Dels på jobbet för där är organisationen så slimmad att minsta bortfall får kaotiska effekter. Dessutom drabbas staten av kostnader för själva behandlingen som absolut måste minimeras. Ut med dem igen bara.

Det gäller verkligen att landet får fram dessa perfekta individer med jämn takt så att välståndet upprätthålls. Att de fortsättningsvis orkar med att fysiskt och psykiskt kasta sig på tåget mot regnbågens slut där allt det, som reklamen säger till dem att de skall ha, finns. Det goda livet, jajamänsan! Alla andra? De verkligt välbeställda som inte betalar skatt för det gör det nämligen inte. Det har vi massor av bekämpningsmedel mot. För rätt betalning givetvis.

Sjuka. Ungdomar som inte orkar bli universitetslärda. Arbetslösa. Utlänningar. Folk som blivit för gamla redan i 50-årsåldern eftersom den eftersökta gruppen är mellan 30 och 45. Medelklassen krymper för att andra inte tillåts tillhöra den. Det har marknadskrafterna sett till. Politikerna försöker frenetiskt tilltala denna grupp som ständigt minskar då inte alla släpps in.

Denna grupp som hela Sveriges uppehälle tycks rikta sig mot? De som betalar för välfärden? De som följdriktigt och i generation efter generation med hjälp av relativt välbetalda jobb för bägge könen sätter sig i sitsen som generösa skattebetalare? Som ser till att på ett tidigt stadium skaffa sig en skuldsits som startar med kraven på hög utbildning som i sin tur kräver studielån beroende på inflationen på arbetsmarknaden.

Lite längre fram väntar skuldsättning på hus, bilar, båtar, sommarstugor, gräsklippare och dyra kök. Villa är bättre för samhället än lägenhet för då drar det med sig fler inköp av absolut nödvändiga prylar eftersom grannskapet så kräver. Husen måste dessutom bytas i jämn takt så att inte skuldnivån sjunker för drastiskt, samt att statusen ständigt förväntas öka. För annars är det ju ingen idé eller hur?

Boendet bör befinna sig lite utanför en stad med krångliga kommunala kommunikativa alternativ så att allt skall ske via bilar som kräver ständig förnyelse. Helst två eftersom jobben bör ligga geografiskt olika. Dagiset också givetvis. Med skjuts av barnen som ska vara minst två och föra kulturen vidare.

Finansen jublar. Staten jublar över dessa perfekta inkomstbringare. Sjuka får de inte bli för då krånglar det till saker. Dels på jobbet för där är organisationen så slimmad att minsta bortfall får kaotiska effekter. Dessutom drabbas staten av kostnader för själva behandlingen som absolut måste minimeras. Ut med dem igen bara.

Det gäller verkligen att landet får fram dessa perfekta individer med jämn takt så att välståndet upprätthålls. Att de fortsättningsvis orkar med att fysiskt och psykiskt kasta sig på tåget mot regnbågens slut där allt det, som reklamen säger till dem att de skall ha, finns. Det goda livet, jajamänsan! Alla andra? De verkligt välbeställda som inte betalar skatt för det gör det nämligen inte. Det har vi massor av bekämpningsmedel mot. För rätt betalning givetvis.

Sjuka. Ungdomar som inte orkar bli universitetslärda. Arbetslösa. Utlänningar. Folk som blivit för gamla redan i 50-årsåldern eftersom den eftersökta gruppen är mellan 30 och 45. Medelklassen krymper för att andra inte tillåts tillhöra den. Det har marknadskrafterna sett till. Politikerna försöker frenetiskt tilltala denna grupp som ständigt minskar då inte alla släpps in.

  • Medborgare Nordström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.