2015-03-21 06:00

2015-03-21 06:00

Försämra inte sjukresorna!

LANDSTINGET: Kommentar till debattartikel i NWT 19/3

I en debattartikel i NWT19/3 redogör ledamöter i kommunala pensionärsrådet för de olägenheter en förändring (=försämring) av sjukresor skulle innebära. Som ”pendlare” till centralsjukhuset kan jag bara hålla med om hur oerhört bra nuvarande system fungerar. Enligt det nya förslaget skulle mina två ombyten bli till tre, med allt vad detta innebär. Jag skulle komma trött och okoncentrerad till ett viktigt läkarbesök efter en lång resa bland friska passagerare.

Är det inte dags att landstinget tar över sjukresorna så att de även fortsatt blir värdiga för svaga och sjuka? I höstas, före valet, fanns en insändare undertecknad av samtliga borgerliga partier i Värmlandssamverkan under rubriken ”Resan - en del av patientbesöket”. Så klokt och så rätt! Men vad har hänt?

Ska våra öden ligga i händerna på personer, okänsliga för de behov som finns hos sjuka och svaga? Och vem ska vara ”domare”, när det gäller val av färdmedel? För att ingen ska bli utsatt för kränkningar, borde det vara den behandlande läkaren. Men är det rätt, att lägga ytterligare uppgifter på en redan arbetsbelastad läkare? De pengar vi betalar i landstingsskatt borde inte gå till att ”rädda” Värmlandstrafik utan till att förbättra vården, inte försämra den.

Många frågor hänger i luften. Mitt råd är: Tänk om, tänk rätt! Ni politiker, som har invändningar mot förslaget, använd ert inflytande och agera nu!


Erfaren pendlare med servicelinjen

I en debattartikel i NWT19/3 redogör ledamöter i kommunala pensionärsrådet för de olägenheter en förändring (=försämring) av sjukresor skulle innebära. Som ”pendlare” till centralsjukhuset kan jag bara hålla med om hur oerhört bra nuvarande system fungerar. Enligt det nya förslaget skulle mina två ombyten bli till tre, med allt vad detta innebär. Jag skulle komma trött och okoncentrerad till ett viktigt läkarbesök efter en lång resa bland friska passagerare.

Är det inte dags att landstinget tar över sjukresorna så att de även fortsatt blir värdiga för svaga och sjuka? I höstas, före valet, fanns en insändare undertecknad av samtliga borgerliga partier i Värmlandssamverkan under rubriken ”Resan - en del av patientbesöket”. Så klokt och så rätt! Men vad har hänt?

Ska våra öden ligga i händerna på personer, okänsliga för de behov som finns hos sjuka och svaga? Och vem ska vara ”domare”, när det gäller val av färdmedel? För att ingen ska bli utsatt för kränkningar, borde det vara den behandlande läkaren. Men är det rätt, att lägga ytterligare uppgifter på en redan arbetsbelastad läkare? De pengar vi betalar i landstingsskatt borde inte gå till att ”rädda” Värmlandstrafik utan till att förbättra vården, inte försämra den.

Många frågor hänger i luften. Mitt råd är: Tänk om, tänk rätt! Ni politiker, som har invändningar mot förslaget, använd ert inflytande och agera nu!


Erfaren pendlare med servicelinjen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.