2015-03-20 06:00

2015-03-20 06:00

Polisen borde agera kraftfullt

RIDSPORT GRENLEDARE FÖR DISTANSRIDNING I VÄRMLAND: Svar till En hästälskande tjej

Trafik

Hästen är i lagens mening ett fordon som skall framföras enligt gängse trafikregler. Vad som är specifikt för hästen är att det inte åvilar ryttaren eller kusken något strikt ansvar för hästens handlingar eftersom hästen är ett flyktdjur som kan reagera för exempelvis en fågel och hoppa till. Denna lag lär ha sitt ursprung i den tid när bilarna blev vanliga. Lagen lär gälla även för kor men inte för en lösspringande hund där ägaren kan dömas till skadestånd om det sker en olycka.

Sker en olycka ligger allt ansvar på bilisten och han lär få betala alla skador på sin egen bil samt häst och ryttares skador. Det händer ibland att ryttare blir avkastade och hästen rusar in bland parkerade bilar och orsakar plåtskador. Under förutsättning att bilarna har bra försäkringar slipper bilägarna undan med självrisken. Hästägaren har inget strikt ansvar och behöver inte betala. Det kan finnas grov ovarsamhet från hästägarens sida men det lär vara mycket svårt att bevisa. Man kan jämföra detta med ett nedfallande träd som orsakar skada där trädet inte kan ställas till svars, möjligen markägaren men det lär nog bli en lång process.

Det vore naturligtvis bra om man kunde skilja hästar och bilar genom att anlägga ridvägar på samma sätt som cykelvägar men att få detta heltäckande är både praktiskt och ekonomiskt omöjligt. Därför måste vi nog inse att det kommer att finnas hästfordon på vägen som bilisterna måste ta hänsyn till på samma sätt som man gör när man ser en älg.

Ridning får sker på allemansrättens villkor i terrängen under förutsättning att inte störa och inte förstöra medan motorfordon enligt terrängkörningslagen inte får köra i terrängen överhuvudtaget. Trots detta bryter speciellt fyrhjulingar och crosscyklar mot detta med omfattande skador på marken och allvarliga olyckstillbud vid möte med ryttare. Kunskapen om terrängkörningslagen verkar vara obefintlig hos motorfolket.

Jag är hästägare, ryttare och markägare och jag har sett alldeles för många incidenter och övertramp för det skall kunna passera obemärkt. Jag föreslår att polisen läser in sig på ämnet (viss okunnighet råder) och agerar kraftfullt i lagens anda. Föreslår en upplysningskampanj för att klarlägga hästens roll i samhället.


Enar Jonasson

Hästen är i lagens mening ett fordon som skall framföras enligt gängse trafikregler. Vad som är specifikt för hästen är att det inte åvilar ryttaren eller kusken något strikt ansvar för hästens handlingar eftersom hästen är ett flyktdjur som kan reagera för exempelvis en fågel och hoppa till. Denna lag lär ha sitt ursprung i den tid när bilarna blev vanliga. Lagen lär gälla även för kor men inte för en lösspringande hund där ägaren kan dömas till skadestånd om det sker en olycka.

Sker en olycka ligger allt ansvar på bilisten och han lär få betala alla skador på sin egen bil samt häst och ryttares skador. Det händer ibland att ryttare blir avkastade och hästen rusar in bland parkerade bilar och orsakar plåtskador. Under förutsättning att bilarna har bra försäkringar slipper bilägarna undan med självrisken. Hästägaren har inget strikt ansvar och behöver inte betala. Det kan finnas grov ovarsamhet från hästägarens sida men det lär vara mycket svårt att bevisa. Man kan jämföra detta med ett nedfallande träd som orsakar skada där trädet inte kan ställas till svars, möjligen markägaren men det lär nog bli en lång process.

Det vore naturligtvis bra om man kunde skilja hästar och bilar genom att anlägga ridvägar på samma sätt som cykelvägar men att få detta heltäckande är både praktiskt och ekonomiskt omöjligt. Därför måste vi nog inse att det kommer att finnas hästfordon på vägen som bilisterna måste ta hänsyn till på samma sätt som man gör när man ser en älg.

Ridning får sker på allemansrättens villkor i terrängen under förutsättning att inte störa och inte förstöra medan motorfordon enligt terrängkörningslagen inte får köra i terrängen överhuvudtaget. Trots detta bryter speciellt fyrhjulingar och crosscyklar mot detta med omfattande skador på marken och allvarliga olyckstillbud vid möte med ryttare. Kunskapen om terrängkörningslagen verkar vara obefintlig hos motorfolket.

Jag är hästägare, ryttare och markägare och jag har sett alldeles för många incidenter och övertramp för det skall kunna passera obemärkt. Jag föreslår att polisen läser in sig på ämnet (viss okunnighet råder) och agerar kraftfullt i lagens anda. Föreslår en upplysningskampanj för att klarlägga hästens roll i samhället.


Enar Jonasson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.