2015-03-16 06:00

2015-03-16 06:00

Tiggarexport trots bidrag

SVERIGE/EU: Vart tar Rumäniens miljarder vägen?

Vad har vårt EU-medlemskap egentligen tillfört Sverige? Det hette att vi skulle få tillgång till Europas inre marknad, men det verkar snarare som om Europa mest har fått tillgång till vår egen inre marknad.

Enligt uppgifter betalar vi 40,1 miljarder kronor till EU i år och får tillbaka 10,3 miljarder vilket betyder att vi netto betalar 29,8 miljarder. Som en jämförelse fick Rumänien 2013 motsvarande cirka 37,4 miljarder kronor netto, och det bidraget är troligen ännu högre nu.

Trots det stora bidraget till Rumänien har Sverige och delar av övriga EU fått tusentals tiggare därifrån som sitter utanför affärer och andra inrättningar. Vi kan misstänka att det ligger någon organisation bakom dessa som de får betala till. Om de nu är så fattiga, och om det inte finns en organisation bakom, funderar man på hur de annars har kunnat ta sig hit och hur de dessutom hittar till alla dessa lediga tiggarplatser.

EU-kommissionen borde utreda hur miljarderna används i det tidigare så korrumperade Rumänien. Överstatligheten ökade genom Lissabonfördraget, som svenska riksdagen röstade för, och EU lägger sig i många saker som inte borde angå dem. Därför borde vi kunna förvänta oss att de välavlönade svenska EU-delegaterna försöker påverka unionen att reda ut fakta om hur det ligger till med det här fenomenet.

SET

Vad har vårt EU-medlemskap egentligen tillfört Sverige? Det hette att vi skulle få tillgång till Europas inre marknad, men det verkar snarare som om Europa mest har fått tillgång till vår egen inre marknad.

Enligt uppgifter betalar vi 40,1 miljarder kronor till EU i år och får tillbaka 10,3 miljarder vilket betyder att vi netto betalar 29,8 miljarder. Som en jämförelse fick Rumänien 2013 motsvarande cirka 37,4 miljarder kronor netto, och det bidraget är troligen ännu högre nu.

Trots det stora bidraget till Rumänien har Sverige och delar av övriga EU fått tusentals tiggare därifrån som sitter utanför affärer och andra inrättningar. Vi kan misstänka att det ligger någon organisation bakom dessa som de får betala till. Om de nu är så fattiga, och om det inte finns en organisation bakom, funderar man på hur de annars har kunnat ta sig hit och hur de dessutom hittar till alla dessa lediga tiggarplatser.

EU-kommissionen borde utreda hur miljarderna används i det tidigare så korrumperade Rumänien. Överstatligheten ökade genom Lissabonfördraget, som svenska riksdagen röstade för, och EU lägger sig i många saker som inte borde angå dem. Därför borde vi kunna förvänta oss att de välavlönade svenska EU-delegaterna försöker påverka unionen att reda ut fakta om hur det ligger till med det här fenomenet.

SET

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.