2015-03-14 06:00

2015-03-14 06:00

En guidad tur genom Grums kommun

GRANSKNING:

Efter att jag sett Uppdrag granskning på tv 9/3 och konstaterat att Grums kommun är sämst i landet får jag ta mig en tur genom kommunen.

Min resa börjar i söder vid kommungränsen. Där böljar det gröna gräset vid Billeruds golfklubb. Banorna böljar i strålande sol och man häpnar av den fina naturen. Visst är det fint att passera här.

Resan går vidare mot Segmon. Vid södra infarten finns de fina husen på vänstra sidan. När jag blickar ut mot den högra sidan ser jag förfallna hus utan tak, fönster och dörrar. Det ser förskräckligt ut, med högt gräs runt kåkarna.

Väl inne i samhället finns det ett och annat hus som har sett sina bästa dagar. Vilka bor i dessa ruckel, kan man undra. Skrotbilarna står i stora högar och läcker både det ena och det andra. Kan det vara drogmissbrukarna som kör runt här på dagarna i sina skrotbilar utan vare sig körkort eller kördugliga bilar? Vi får väl leva med detta att varje dag få möta detta laglösa folk...

Nu passerar jag Knutpunkten, som är en viktig del av samhället och som många kommer till dagligen. Där kan man ventilera sina frågor samt fika.

Eko-gården ser jag på min högra sida. Vilken praktfull gård med sina fina maskiner och en toppmodern lagring av spannmål. De åker med sina maskiner och håller fälten öppna med sina fina odlingar.

Jag passerar Malöga och kommer till kommunens informationstavla där jag konstaterar att jag redan har passerat vägen till Borgvik med det fina Sliperiet och det nya fina badet och fisket vid Sävsjön – och Liljedal med sin fina miljö, glasbruk och Kycklingleden. Där bor också Lasse Högberg som driver Folk och rock i Segmon med bravur och som står för mycket av den kulturella framgången i kommunen.

Kan denna tavla måntro sitta på rätt ställe, när man redan har passerat halvvägs in i kommunen och missat mycket av sevärdheterna...?

Jag svänger av vid Preem in i Slottsbron och åker längs huvudgatan. Visst finns det mycket gamla bilar och ett och annat skruttigt hus längs gatan där jag åker. Jag kommer ihåg den gamla goda tiden när allt var i perfekt skick med fina hus och trädgårdar längs vägen.

Färden går vidare mot Grums och jag passerar den stora fina informationsskylten som måste ha kostat en himla massa pengar. I tv-programmet fick vi se baksidan av skylten...

Kan konstatera att röken ligger tät över Gruvön och att pengarna strömmar in till bolaget. Det är bra.

Tre Klingor ser jag på höjden. Tänk förr, när man hade dans där och alla var där och roade sig. Det var tider det!

Nu åker jag sista biten genom Grums och kan konstatera att förfallet även har nått tätorten, med sönderslagna bilar och bråte runt husen.

På det fina torget i centrum sitter det mest drogpåverkade personer som också har fått tillökning av tiggare runt affärerna.

Visst finns det positiva saker jag ser längs vägen. Leksaks-Jannes affär, blomsterbutiken vid järnvägen, Upp till 13, med mera. Sedan är det bara pizzabutiker längs gatan.

Min resa slutar vid Gruvan, som kommunen ville riva. Hur kunde man komma på en sådan korkad idé, att skrota den sista samlingspunken i Grums? Nu har ideella krafter drivit Gruvan med ny bio med mera. Det var mycket positivt. De driver också kulturskolan som kommunen stängde. Där får nu många elever lära sig att spela, sjunga och dansa.

Nu orkar jag inte åka längre.

Någon tur till Nyängen blir det inte. Hoppas att kommunen inte lägger för mycket verksamhet dit ut, utan försöker att få aktiviteterna och företagarna till centrum i stället där folket bor.

Kommer att tänka på den legendariska Kaj, som var med på tv i Uppdrag granskning. Han hade ingen aning om problemen i Grums. Han hade nog suttit i hallen alldeles för länge. Men inget ont om Kaj! Han har varit en viktig person inom ishockeyn i Grums och har fostrat många stjärnor och varit viktig för idrotten i kommunen.

Orvar

Efter att jag sett Uppdrag granskning på tv 9/3 och konstaterat att Grums kommun är sämst i landet får jag ta mig en tur genom kommunen.

Min resa börjar i söder vid kommungränsen. Där böljar det gröna gräset vid Billeruds golfklubb. Banorna böljar i strålande sol och man häpnar av den fina naturen. Visst är det fint att passera här.

Resan går vidare mot Segmon. Vid södra infarten finns de fina husen på vänstra sidan. När jag blickar ut mot den högra sidan ser jag förfallna hus utan tak, fönster och dörrar. Det ser förskräckligt ut, med högt gräs runt kåkarna.

Väl inne i samhället finns det ett och annat hus som har sett sina bästa dagar. Vilka bor i dessa ruckel, kan man undra. Skrotbilarna står i stora högar och läcker både det ena och det andra. Kan det vara drogmissbrukarna som kör runt här på dagarna i sina skrotbilar utan vare sig körkort eller kördugliga bilar? Vi får väl leva med detta att varje dag få möta detta laglösa folk...

Nu passerar jag Knutpunkten, som är en viktig del av samhället och som många kommer till dagligen. Där kan man ventilera sina frågor samt fika.

Eko-gården ser jag på min högra sida. Vilken praktfull gård med sina fina maskiner och en toppmodern lagring av spannmål. De åker med sina maskiner och håller fälten öppna med sina fina odlingar.

Jag passerar Malöga och kommer till kommunens informationstavla där jag konstaterar att jag redan har passerat vägen till Borgvik med det fina Sliperiet och det nya fina badet och fisket vid Sävsjön – och Liljedal med sin fina miljö, glasbruk och Kycklingleden. Där bor också Lasse Högberg som driver Folk och rock i Segmon med bravur och som står för mycket av den kulturella framgången i kommunen.

Kan denna tavla måntro sitta på rätt ställe, när man redan har passerat halvvägs in i kommunen och missat mycket av sevärdheterna...?

Jag svänger av vid Preem in i Slottsbron och åker längs huvudgatan. Visst finns det mycket gamla bilar och ett och annat skruttigt hus längs gatan där jag åker. Jag kommer ihåg den gamla goda tiden när allt var i perfekt skick med fina hus och trädgårdar längs vägen.

Färden går vidare mot Grums och jag passerar den stora fina informationsskylten som måste ha kostat en himla massa pengar. I tv-programmet fick vi se baksidan av skylten...

Kan konstatera att röken ligger tät över Gruvön och att pengarna strömmar in till bolaget. Det är bra.

Tre Klingor ser jag på höjden. Tänk förr, när man hade dans där och alla var där och roade sig. Det var tider det!

Nu åker jag sista biten genom Grums och kan konstatera att förfallet även har nått tätorten, med sönderslagna bilar och bråte runt husen.

På det fina torget i centrum sitter det mest drogpåverkade personer som också har fått tillökning av tiggare runt affärerna.

Visst finns det positiva saker jag ser längs vägen. Leksaks-Jannes affär, blomsterbutiken vid järnvägen, Upp till 13, med mera. Sedan är det bara pizzabutiker längs gatan.

Min resa slutar vid Gruvan, som kommunen ville riva. Hur kunde man komma på en sådan korkad idé, att skrota den sista samlingspunken i Grums? Nu har ideella krafter drivit Gruvan med ny bio med mera. Det var mycket positivt. De driver också kulturskolan som kommunen stängde. Där får nu många elever lära sig att spela, sjunga och dansa.

Nu orkar jag inte åka längre.

Någon tur till Nyängen blir det inte. Hoppas att kommunen inte lägger för mycket verksamhet dit ut, utan försöker att få aktiviteterna och företagarna till centrum i stället där folket bor.

Kommer att tänka på den legendariska Kaj, som var med på tv i Uppdrag granskning. Han hade ingen aning om problemen i Grums. Han hade nog suttit i hallen alldeles för länge. Men inget ont om Kaj! Han har varit en viktig person inom ishockeyn i Grums och har fostrat många stjärnor och varit viktig för idrotten i kommunen.

Orvar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.