2015-03-10 06:00

2015-03-10 06:00

Utan tågtransporter når vi inte de uppsatta miljömålen

SVERIGE: Varje dag görs 600 000 tågresor

Svar till Lennart Bengtsson (NWT 18/2):

Du har rätt i att det är vinter, men fel i att tågen står stilla och att det skulle vara säkrare med bil och buss.

Varje dag görs cirka 600 000 tågresor. Lägg därtill alla avgångar som sker för svensk stål-, trä- och exportindustris räkning. En av tågets stora fördelar är att det kan ta upp fler resenärer än andra trafikslag. Var tredje minut kan ett pendeltåg i en storstad lämna respektive ta upp 1 200 resenärer på var sida om en perrong. Det motsvarar 48 bussar, var tredje minut. Skulle dessa resor göras med buss eller bil så skulle trafiksituation och trafiksäkerhet påtagligt försämras. Vid en jämförelse är tåget som transportslag påtagligt säkrare, inte minst vid dåligt väglag såsom snöfall.

Utan tågtransporter kommer Sverige inte heller ha möjlighet att nå uppsatta miljö-, utsläpps- och klimatmål. Växthuseffekten är inte omedelbart farligt men inte desto mindre viktig på längre sikt.

Maricka Berggren

Presskommunikatör SJ AB

Svar till Lennart Bengtsson (NWT 18/2):

Du har rätt i att det är vinter, men fel i att tågen står stilla och att det skulle vara säkrare med bil och buss.

Varje dag görs cirka 600 000 tågresor. Lägg därtill alla avgångar som sker för svensk stål-, trä- och exportindustris räkning. En av tågets stora fördelar är att det kan ta upp fler resenärer än andra trafikslag. Var tredje minut kan ett pendeltåg i en storstad lämna respektive ta upp 1 200 resenärer på var sida om en perrong. Det motsvarar 48 bussar, var tredje minut. Skulle dessa resor göras med buss eller bil så skulle trafiksituation och trafiksäkerhet påtagligt försämras. Vid en jämförelse är tåget som transportslag påtagligt säkrare, inte minst vid dåligt väglag såsom snöfall.

Utan tågtransporter kommer Sverige inte heller ha möjlighet att nå uppsatta miljö-, utsläpps- och klimatmål. Växthuseffekten är inte omedelbart farligt men inte desto mindre viktig på längre sikt.

Maricka Berggren

Presskommunikatör SJ AB

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.