2015-03-09 06:00

2015-03-09 06:00

Inga vindsnurror i Alsterdalen!

ENERGI: Ett rent ut sagt idiotiskt projekt

Jag blir helt förstummad när jag läser om att det planeras fler vinkraftverk i Karlstad, dessutom i en miljö som är så känslig som den i Alsterdalen. Det står nästan dagligen i tidningarna om vilka stora miljöbovar vinkraftverken är och vilken stor skada de gör på naturen och djuren, samt även för människorna som bor i området. Ett vinkraftverk har mycket kort livstid och är väldigt kostsamt, så det genererar inget mer än skada på miljön och ett ännu större hål i skattebetalarnas plånböcker.

Man har nu också valt ett område där väldigt många människor vistas och njuter av vandringsleder och den fina miljön utefter Alsterdalen. Där har den underbara och vackra fiskgjusen bo. Även havsörnen, som är den största rovfågeln vi har i vårt land och som fortfarande kategoriseras som missgynnad på artdatabankens röda lista, har börjat komma tillbaka och har synts till i hela området där man ska sätta upp vinkraftverken. Det innebär att om verken kommer upp så kommer dessa fåglar att försvinna från området. För övrigt finns det vitryggig hackspett, tjäder, tranor och fladdermöss – ja, listan kan bli väldigt lång.

Man ska kanske inte heller glömma bort Fröding, som ur kulturperspektivet är en viktig del i Alsterdalens historia. Jag tror inte att han menade att det skulle vara strövtåg bland vinkraftverk i området. Och man lär ju aldrig mer höra göken gala i dungen.

Tilläggas bör också att det blåser i underkant av vad som rekommenderas när det gäller vindkraftverk, så man tycker ju att allt det negativa borde sätta stopp för hela detta rent ut sagt idiotiska projekt. Finns det ingen som kan slå näven i bordet och säga nej till vindkraften i Karlstad en gång för alla? Om bara några år är vindkraftverken ett minne blott, men den skada som de då har gjort på djur och natur går aldrig att reparera. Satsa på vattenkraften i stället!

Före detta trallande jänta

Jag blir helt förstummad när jag läser om att det planeras fler vinkraftverk i Karlstad, dessutom i en miljö som är så känslig som den i Alsterdalen. Det står nästan dagligen i tidningarna om vilka stora miljöbovar vinkraftverken är och vilken stor skada de gör på naturen och djuren, samt även för människorna som bor i området. Ett vinkraftverk har mycket kort livstid och är väldigt kostsamt, så det genererar inget mer än skada på miljön och ett ännu större hål i skattebetalarnas plånböcker.

Man har nu också valt ett område där väldigt många människor vistas och njuter av vandringsleder och den fina miljön utefter Alsterdalen. Där har den underbara och vackra fiskgjusen bo. Även havsörnen, som är den största rovfågeln vi har i vårt land och som fortfarande kategoriseras som missgynnad på artdatabankens röda lista, har börjat komma tillbaka och har synts till i hela området där man ska sätta upp vinkraftverken. Det innebär att om verken kommer upp så kommer dessa fåglar att försvinna från området. För övrigt finns det vitryggig hackspett, tjäder, tranor och fladdermöss – ja, listan kan bli väldigt lång.

Man ska kanske inte heller glömma bort Fröding, som ur kulturperspektivet är en viktig del i Alsterdalens historia. Jag tror inte att han menade att det skulle vara strövtåg bland vinkraftverk i området. Och man lär ju aldrig mer höra göken gala i dungen.

Tilläggas bör också att det blåser i underkant av vad som rekommenderas när det gäller vindkraftverk, så man tycker ju att allt det negativa borde sätta stopp för hela detta rent ut sagt idiotiska projekt. Finns det ingen som kan slå näven i bordet och säga nej till vindkraften i Karlstad en gång för alla? Om bara några år är vindkraftverken ett minne blott, men den skada som de då har gjort på djur och natur går aldrig att reparera. Satsa på vattenkraften i stället!

Före detta trallande jänta

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.