2015-03-07 06:00

2015-03-07 06:00

Mellanmål – en investering för Sveriges framtid

SKOLA:

Jag tycker att man borde införa mellanmål i Sveriges skolor. Dagens matvanor i skolan når inte måltidsmodellens rekommendationer. Enligt undersökningar rekommenderas två–tre mellanmål per dag vilket är svårt att uppnå på egen hand eftersom skolelever tillbringar sin vardag i skolan.

Många ungdomar slarvar av olika skäl med frukosten. Många har en lång restid till skolan vilket tvingar dem till en väldigt tidig frukost som gör att de många gånger inte äter frukost. Andra har helt enkelt ingen matlust på morgonen vilket gör att de hoppar över frukosten.

I skolan lär vi oss att man ska äta fem mål om dagen, men utifrån skolelevers förutsättningar äter alldeles för många bara tre mål per dag. Lunch, middag och kanske något kvällsmål. Att fixa egna mellanmål blir både dyrt och krångligt i längden. Maten hinner bli dålig under skoldagen eftersom eleverna inte får tillgång till kylmöjligheter. Även om mellanmål oftast är ganska billigt så växer utgiften snabbt om man själv köper mellanmål varje dag. Denna utgift prioriteras oftast inte av ungdomar.

I dag är många ungdomar anorektiker och diabetiker. Jag tror att införandet av gratis mellanmål i skolan kommer att få en förebyggande effekt mot ätstörningar eftersom man uppmuntrar energiintag som en naturlig del av skoldagen. Jag tror även att mellanmålet kommer att underlätta för diabetiker som i dagsläget själva ansvarar för att deras blodsockerhalt stabiliseras under skoldagen.

Om mellanmål införs i skolan så kommer eleverna att få energi till att orka koncentrera sig hela skoldagen. Någon timme efter lunchen brukar man få en blodsockerdipp som gör att det blir svårt att hålla koncentrationsförmågan vid liv. Ett mellanmål ger ny energi som är prestationshöjande. Om eleverna koncentrerar sig hela skoldagen så kommer de att få bättre betyg vilket leder till utveckling i samhället. Detta betyder att införandet av mellanmål borde ligga i allas intresse.

När eleverna har mer energi så jobbar de också fortare vilket gör att lärarna kan hålla lektionerna i ett snabbare tempo. Tempoökningen leder till att man hinner med mycket mer på lektionerna vilket gör att man kan minska på antalet hemläxor. Skolan är många gånger källan till stress, depression, utbrändhet och psykisk ohälsa bland dagens ungdomar. Genom att införa mellanmål förebygger man alltså detta indirekt genom att man kan dra ner på antalet läxor och lättar därmed på skolstressen.

Genom skolcafeterian tjänar skolan pengar på elevernas bekostnad. Jag tycker att detta strider mot Sveriges syn på hur skolsystemet ska fungera ekonomiskt. Skolan ska inte tjäna privata pengar av eleverna utan den ska bara få pengar från statens finanser.

Det kommer självklart att kosta pengar för skolorna att införa mellanmål till alla elever vilket de flesta skolor inte har råd med i dag. Men eftersom vårt land har bland de högsta skatterna i världen så har staten mycket pengar att röra sig med. Alla inkomsttagare betalar skatt för att försäkra en bra skolgång till Sveriges ungdomar. Jag tycker att mellanmål borde prioriteras genom att skolorna får en större budget så att införandet av mellanmål kan ske. Genom att införa gratis mellanmål i skolan upprätthåller man Sveriges målsättning att skolundervisningen och allt runt omkring ska vara gratis.

Införandet av mellanmål i skolan kommer alltså att föra med sig många positiva konsekvenser för hela Sverige. Sammanfattningsvis så vi kommer att få se en samhällsutveckling, förbättrad elevhälsa och även gladare och mer studiemotiverade elever i skolans korridorer.

I stället för att se införandet av mellanmål som en negativ utgift så borde man snarare se det som en investering. Dagens ungdomar är Sveriges framtid, därför är det viktigt att värna om dem och deras välmående!

H K

Jag tycker att man borde införa mellanmål i Sveriges skolor. Dagens matvanor i skolan når inte måltidsmodellens rekommendationer. Enligt undersökningar rekommenderas två–tre mellanmål per dag vilket är svårt att uppnå på egen hand eftersom skolelever tillbringar sin vardag i skolan.

Många ungdomar slarvar av olika skäl med frukosten. Många har en lång restid till skolan vilket tvingar dem till en väldigt tidig frukost som gör att de många gånger inte äter frukost. Andra har helt enkelt ingen matlust på morgonen vilket gör att de hoppar över frukosten.

I skolan lär vi oss att man ska äta fem mål om dagen, men utifrån skolelevers förutsättningar äter alldeles för många bara tre mål per dag. Lunch, middag och kanske något kvällsmål. Att fixa egna mellanmål blir både dyrt och krångligt i längden. Maten hinner bli dålig under skoldagen eftersom eleverna inte får tillgång till kylmöjligheter. Även om mellanmål oftast är ganska billigt så växer utgiften snabbt om man själv köper mellanmål varje dag. Denna utgift prioriteras oftast inte av ungdomar.

I dag är många ungdomar anorektiker och diabetiker. Jag tror att införandet av gratis mellanmål i skolan kommer att få en förebyggande effekt mot ätstörningar eftersom man uppmuntrar energiintag som en naturlig del av skoldagen. Jag tror även att mellanmålet kommer att underlätta för diabetiker som i dagsläget själva ansvarar för att deras blodsockerhalt stabiliseras under skoldagen.

Om mellanmål införs i skolan så kommer eleverna att få energi till att orka koncentrera sig hela skoldagen. Någon timme efter lunchen brukar man få en blodsockerdipp som gör att det blir svårt att hålla koncentrationsförmågan vid liv. Ett mellanmål ger ny energi som är prestationshöjande. Om eleverna koncentrerar sig hela skoldagen så kommer de att få bättre betyg vilket leder till utveckling i samhället. Detta betyder att införandet av mellanmål borde ligga i allas intresse.

När eleverna har mer energi så jobbar de också fortare vilket gör att lärarna kan hålla lektionerna i ett snabbare tempo. Tempoökningen leder till att man hinner med mycket mer på lektionerna vilket gör att man kan minska på antalet hemläxor. Skolan är många gånger källan till stress, depression, utbrändhet och psykisk ohälsa bland dagens ungdomar. Genom att införa mellanmål förebygger man alltså detta indirekt genom att man kan dra ner på antalet läxor och lättar därmed på skolstressen.

Genom skolcafeterian tjänar skolan pengar på elevernas bekostnad. Jag tycker att detta strider mot Sveriges syn på hur skolsystemet ska fungera ekonomiskt. Skolan ska inte tjäna privata pengar av eleverna utan den ska bara få pengar från statens finanser.

Det kommer självklart att kosta pengar för skolorna att införa mellanmål till alla elever vilket de flesta skolor inte har råd med i dag. Men eftersom vårt land har bland de högsta skatterna i världen så har staten mycket pengar att röra sig med. Alla inkomsttagare betalar skatt för att försäkra en bra skolgång till Sveriges ungdomar. Jag tycker att mellanmål borde prioriteras genom att skolorna får en större budget så att införandet av mellanmål kan ske. Genom att införa gratis mellanmål i skolan upprätthåller man Sveriges målsättning att skolundervisningen och allt runt omkring ska vara gratis.

Införandet av mellanmål i skolan kommer alltså att föra med sig många positiva konsekvenser för hela Sverige. Sammanfattningsvis så vi kommer att få se en samhällsutveckling, förbättrad elevhälsa och även gladare och mer studiemotiverade elever i skolans korridorer.

I stället för att se införandet av mellanmål som en negativ utgift så borde man snarare se det som en investering. Dagens ungdomar är Sveriges framtid, därför är det viktigt att värna om dem och deras välmående!

H K

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.