2015-03-07 06:00

2015-03-07 06:00

Landstingen tar inte ansvar

SJUKVÅRD: Ingen patientsäkerhet värd namnet

Vid varje snöras från tak i Sverige, vid varje arbetsplatsolycka och så vidare vänder myndigheterna varje liten sten för att hitta någon ansvarig som man kan straffa, i grövre fall med höga böter eller fängelse. Detta är bra med tanke på målsättningen att skydda liv och lem.

Men tyvärr så vekar den svenska sjukvården och landstingen ha frikort då det gäller ansvar för patientsäkerhet. Om man där gör mindre eller större misstag finns ingen ansvarsuppföljning värd namnet, man stämplar bara in ett litet lex efter, eller möjligen före, ärendet. Eller på sin höjd delar man ut ett gult kort till en person som genom okunskap eller oaktsamhet har riskerat livet på sina patienter, så är saken all.

I en NWT-artikel den 2/3 berättas om en ortopedläkare i Värmland, med ett flertal lex Mariaanmälningar mot sig, som har misslyckats med så många operationer vilka måste göras om av andra läkare att ortopedläkaren nu ska få ledsagare/övervakare vid kommande operationer?

Varför får en sådan läkare fortsätta att skära i folk, när övervakaren kunde ha gjort detta? Landstinget har tydligen råd med dubbelbemanning, och skattebetalarna ställer gärna upp. Skicka läkaren på utbildning i stället, eller till Väse – för att gräva diken när tjälen släppt.

Budskapet från landstinget till alla spända och oroliga försökskaniner, som står i vårdkön inför kommande operation är föga lugnande.

Jag är ingen vän av den amerikanska privatägda sjukvården, men kan ändå inte bortse från att ansvaret för patienten där är ljusår före den svenska totala avsaknaden av dito!

Berra

Vid varje snöras från tak i Sverige, vid varje arbetsplatsolycka och så vidare vänder myndigheterna varje liten sten för att hitta någon ansvarig som man kan straffa, i grövre fall med höga böter eller fängelse. Detta är bra med tanke på målsättningen att skydda liv och lem.

Men tyvärr så vekar den svenska sjukvården och landstingen ha frikort då det gäller ansvar för patientsäkerhet. Om man där gör mindre eller större misstag finns ingen ansvarsuppföljning värd namnet, man stämplar bara in ett litet lex efter, eller möjligen före, ärendet. Eller på sin höjd delar man ut ett gult kort till en person som genom okunskap eller oaktsamhet har riskerat livet på sina patienter, så är saken all.

I en NWT-artikel den 2/3 berättas om en ortopedläkare i Värmland, med ett flertal lex Mariaanmälningar mot sig, som har misslyckats med så många operationer vilka måste göras om av andra läkare att ortopedläkaren nu ska få ledsagare/övervakare vid kommande operationer?

Varför får en sådan läkare fortsätta att skära i folk, när övervakaren kunde ha gjort detta? Landstinget har tydligen råd med dubbelbemanning, och skattebetalarna ställer gärna upp. Skicka läkaren på utbildning i stället, eller till Väse – för att gräva diken när tjälen släppt.

Budskapet från landstinget till alla spända och oroliga försökskaniner, som står i vårdkön inför kommande operation är föga lugnande.

Jag är ingen vän av den amerikanska privatägda sjukvården, men kan ändå inte bortse från att ansvaret för patienten där är ljusår före den svenska totala avsaknaden av dito!

Berra

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.