2015-03-07 06:00

2015-03-07 06:00

Ett dråpslag mot företag och hushåll

TELIAS/REGERINGEN: Nedläggningen av ADSL

Telias nedläggning av ADSL pågår för fullt. Företag och boende i tätort får en ur många synpunkter snabbare och bättre it-anslutning. Anslutningsavgiften blir dock för många en dyr historia, det visar sig att prislappen hamnar på 15 000–30 000 kronor, ibland mer.

Där glesbygden börjar tar utbyggnaden av det nya fibernätet slut. Det är där nedmontering av ADSL slår hårt. Det sägs att nedläggningen kommer att drabba 50 000 abonnenter över hela landet – familjer, enskilda individer och företag. Telias nedläggning av ADSL görs alltså innan acceptabla alternativ har skapats. Regering och riksdag har hittills inte tagit ansvar och agerat för att lösa det dråpslag som Telia nu utdelar mot företag och hushåll på landsbygden.

Anslutningar till bank, myndigheter, barnens skoluppgifter som förutsätter inte bara dator utan även internet samt företagens kontaktnät till kunder och leverantörer, både inom och utom landet, är förutom det mer eller mindre vanliga surfandet på nätet något som drabbar tusentals människor och företag i glesbygden, dit fiber inte kommer att nå.

Telia gör gällande att det i värden ledande xdsl-bredbandet ska upphöra i glesbygd och ersättas med en trådlös anslutning, det vill säga mobilt bredband i stället, något som är en oacceptabel lösning och som kommer att orsaka stora problem.

Utrymme för mängden data som kan tillhandahållas per månad når inte upp till samma nivå som det fasta adsl-bredbandet. Ökad mängd data minskar hastigheten och är ekonomiskt långt dyrare än adsl-abonnemangen. Är det tillräckligt många som samtidigt använder masten får det katastrofala påverkningar på såväl hastigheten som åtkomsten av masten.

Det av staten bekostade och väl fungerande och markbundna ADSL i Sverige måste få finnas kvar hos oss i glesbygden som inte kommer att nås av fiber, tills det finns antingen annan markbunden ersättning eller att staten löser de ekonomiska hinder som gör att tusentals hushåll och företag inte kommer att omfattas av fiber och som nu mister det väl fungerande bredbandet via ADSL.

Stig Wiklund

Telias nedläggning av ADSL pågår för fullt. Företag och boende i tätort får en ur många synpunkter snabbare och bättre it-anslutning. Anslutningsavgiften blir dock för många en dyr historia, det visar sig att prislappen hamnar på 15 000–30 000 kronor, ibland mer.

Där glesbygden börjar tar utbyggnaden av det nya fibernätet slut. Det är där nedmontering av ADSL slår hårt. Det sägs att nedläggningen kommer att drabba 50 000 abonnenter över hela landet – familjer, enskilda individer och företag. Telias nedläggning av ADSL görs alltså innan acceptabla alternativ har skapats. Regering och riksdag har hittills inte tagit ansvar och agerat för att lösa det dråpslag som Telia nu utdelar mot företag och hushåll på landsbygden.

Anslutningar till bank, myndigheter, barnens skoluppgifter som förutsätter inte bara dator utan även internet samt företagens kontaktnät till kunder och leverantörer, både inom och utom landet, är förutom det mer eller mindre vanliga surfandet på nätet något som drabbar tusentals människor och företag i glesbygden, dit fiber inte kommer att nå.

Telia gör gällande att det i värden ledande xdsl-bredbandet ska upphöra i glesbygd och ersättas med en trådlös anslutning, det vill säga mobilt bredband i stället, något som är en oacceptabel lösning och som kommer att orsaka stora problem.

Utrymme för mängden data som kan tillhandahållas per månad når inte upp till samma nivå som det fasta adsl-bredbandet. Ökad mängd data minskar hastigheten och är ekonomiskt långt dyrare än adsl-abonnemangen. Är det tillräckligt många som samtidigt använder masten får det katastrofala påverkningar på såväl hastigheten som åtkomsten av masten.

Det av staten bekostade och väl fungerande och markbundna ADSL i Sverige måste få finnas kvar hos oss i glesbygden som inte kommer att nås av fiber, tills det finns antingen annan markbunden ersättning eller att staten löser de ekonomiska hinder som gör att tusentals hushåll och företag inte kommer att omfattas av fiber och som nu mister det väl fungerande bredbandet via ADSL.

Stig Wiklund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.