2015-03-06 00:00

2015-03-06 11:16

Öppettiderna på krogen bör tillåtas bli längre än nu

KARLSTAD: Serveringstillstånden begränsar

Karlstads uteliv begränsas av den senast möjliga stängningstid som kommunens alkoholserveringstillstånd medger. Detta hämmar utbudet av ställen med olika peaktider och skapar olyckliga kollisionskurser när alla nattklubbars berusade gäster tvingas ut på gatan – läs: Kungsgatan – samtidigt.

Karlstads uteliv begränsas av den senast möjliga stängningstid som kommunens alkoholserveringstillstånd medger. Detta hämmar utbudet av ställen med olika peaktider och skapar olyckliga kollisionskurser när alla nattklubbars berusade gäster tvingas ut på gatan – läs: Kungsgatan – samtidigt.

Möjligheten till förlängda öppettider skulle innebära en vinn/vinn-situation för både krögare och kroggäster, och även för ordningsmakten. Krögare och nattklubbsägare bör ges större inflytande över de egna öppettiderna. Det ska inte vara svårare, eller mindre lönsamt, att bedriva nöjesverksamhet i Karlstad än i andra städer.

Kroggästerna vinner på detta genom att de ges en större tidsrymd att roa sig inom. Och kanske skulle det ofta hetsiga alkoholintaget innan krogen stänger kunna undvikas i högre grad; en ”rätt” berusningsgrad behöver inte uppnås lika snabbt för att hinna med att ha roligt ute. Kanske skulle fler då också kunna föra sig på ett bättre sätt vilket ger den stora massan en trevligare upplevelse.

För ordningsmakten blir det lättare att hålla ordning och reda på stan. När någon stänger klockan 02 och en annan 03 bildas inga klungor av folk på samma sätt som det gör idag. Kroggästerna droppar då av under en mer spridd tid och färre konfliktsituationer uppstår.

De borgerliga partierna i arbetsmarknads- och socialnämnden drev för ett par år sedan denna fråga men röstades då ned av S, V och MP. Lyft detta igen – för krögarnas, karlstadsbornas och polisens skull!

Niklas Holmgård

Karlstads uteliv begränsas av den senast möjliga stängningstid som kommunens alkoholserveringstillstånd medger. Detta hämmar utbudet av ställen med olika peaktider och skapar olyckliga kollisionskurser när alla nattklubbars berusade gäster tvingas ut på gatan – läs: Kungsgatan – samtidigt.

Möjligheten till förlängda öppettider skulle innebära en vinn/vinn-situation för både krögare och kroggäster, och även för ordningsmakten. Krögare och nattklubbsägare bör ges större inflytande över de egna öppettiderna. Det ska inte vara svårare, eller mindre lönsamt, att bedriva nöjesverksamhet i Karlstad än i andra städer.

Kroggästerna vinner på detta genom att de ges en större tidsrymd att roa sig inom. Och kanske skulle det ofta hetsiga alkoholintaget innan krogen stänger kunna undvikas i högre grad; en ”rätt” berusningsgrad behöver inte uppnås lika snabbt för att hinna med att ha roligt ute. Kanske skulle fler då också kunna föra sig på ett bättre sätt vilket ger den stora massan en trevligare upplevelse.

För ordningsmakten blir det lättare att hålla ordning och reda på stan. När någon stänger klockan 02 och en annan 03 bildas inga klungor av folk på samma sätt som det gör idag. Kroggästerna droppar då av under en mer spridd tid och färre konfliktsituationer uppstår.

De borgerliga partierna i arbetsmarknads- och socialnämnden drev för ett par år sedan denna fråga men röstades då ned av S, V och MP. Lyft detta igen – för krögarnas, karlstadsbornas och polisens skull!

Niklas Holmgård

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.