2015-03-02 06:00

2015-03-02 06:00

Facken är inte emot vidareanställningar

ARBETSMARKNAD: Lagen om anställningsskydd

Svar till signaturen Mormor (NWT 26/2):

Tyvärr är allt fler ungdomar i samma situation som ditt barnbarn. Oavsett hur man har skött sig får man inte vara kvar längre än elva månader. Har företaget ett fortsatt behov anställs det i stället en ny vikarie.

Men orsaken är inte fackets regler. Det handlar i stället om att facket inte ska ha möjlighet att hjälpa den drabbade till fortsatt arbete. Det är så att arbetsmarknaden regleras av kollektivavtal och lagar. I det här fallet åsyftas troligtvis på Lagen om anställningsskydd, LAS, som tillkommit för att stärka arbetstagarens rättigheter gentemot arbetsgivare och reglerar återanställningsrätten.

En med tidsbegränsad anställning inte fått fortsatt anställning på grund av arbetsbrist har man återanställningsrätt, om anställningstiden varit mer än tolv månader under en treårsperiod. För att facket inte ska kunna påverka och hjälpa en sådan person ser företaget till att ingen med tillsvidareanställning hamnar på en förturslista.

Jag kan bara beklaga och hoppas att vi genom bättre avtal eller lagar förhindrar att företagen kringgår lagstiftningen. Om våra industriföretag ska kunna rekrytera kompetenta ungdomar i framtiden måste de också framstå som attraktiva arbetsgivare. Det gör tyvärr inte alla i dag, det håller jag med om. Sedan hoppas jag att ingen ska tro att det är på grund av fackets regler!

Peter Östergren

Ordförande Pappers avd. 36

Svar till signaturen Mormor (NWT 26/2):

Tyvärr är allt fler ungdomar i samma situation som ditt barnbarn. Oavsett hur man har skött sig får man inte vara kvar längre än elva månader. Har företaget ett fortsatt behov anställs det i stället en ny vikarie.

Men orsaken är inte fackets regler. Det handlar i stället om att facket inte ska ha möjlighet att hjälpa den drabbade till fortsatt arbete. Det är så att arbetsmarknaden regleras av kollektivavtal och lagar. I det här fallet åsyftas troligtvis på Lagen om anställningsskydd, LAS, som tillkommit för att stärka arbetstagarens rättigheter gentemot arbetsgivare och reglerar återanställningsrätten.

En med tidsbegränsad anställning inte fått fortsatt anställning på grund av arbetsbrist har man återanställningsrätt, om anställningstiden varit mer än tolv månader under en treårsperiod. För att facket inte ska kunna påverka och hjälpa en sådan person ser företaget till att ingen med tillsvidareanställning hamnar på en förturslista.

Jag kan bara beklaga och hoppas att vi genom bättre avtal eller lagar förhindrar att företagen kringgår lagstiftningen. Om våra industriföretag ska kunna rekrytera kompetenta ungdomar i framtiden måste de också framstå som attraktiva arbetsgivare. Det gör tyvärr inte alla i dag, det håller jag med om. Sedan hoppas jag att ingen ska tro att det är på grund av fackets regler!

Peter Östergren

Ordförande Pappers avd. 36

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.