2015-02-27 06:00

2015-02-27 06:00

Deprimerande och trist

FÄRGVAL: Växande fasadmode: grått och svart

Jag hämtar ibland mina barnbarn vid Norrstrands nya grundskola/förskola i Karlstad och förvånas varje gång över att kommunen har valt svarta ytterfasader. Jag har också noterat att även en förskola och en grundskola i Kil har fått lika tråkiga mörkgråa/svarta fasader.

Här ska barn vistas dagligen under många år av sitt liv. Jag tycker att detta ger en deprimerande och trist skolmiljö. Inte ens industriföretag väljer så tråkiga färger till sina fabrikslokaler!

Om orsaken till dessa val endast är att svart är en modefärg hos arkitekter, så bör kommunerna slå näven i bordet. Eller är det kanske en byggnadsteknisk miljöfråga? Valet av svart färg innebär dock en större energiåtgång då det behövs mer energi för att kyla skolor under den varma årstiden än vad som eventuellt sparas in vintertid.

Kan någon insatt och/eller ansvarig ge mig och andra intresserade en bra förklaring till detta moderna färgval?

Leif

Jag hämtar ibland mina barnbarn vid Norrstrands nya grundskola/förskola i Karlstad och förvånas varje gång över att kommunen har valt svarta ytterfasader. Jag har också noterat att även en förskola och en grundskola i Kil har fått lika tråkiga mörkgråa/svarta fasader.

Här ska barn vistas dagligen under många år av sitt liv. Jag tycker att detta ger en deprimerande och trist skolmiljö. Inte ens industriföretag väljer så tråkiga färger till sina fabrikslokaler!

Om orsaken till dessa val endast är att svart är en modefärg hos arkitekter, så bör kommunerna slå näven i bordet. Eller är det kanske en byggnadsteknisk miljöfråga? Valet av svart färg innebär dock en större energiåtgång då det behövs mer energi för att kyla skolor under den varma årstiden än vad som eventuellt sparas in vintertid.

Kan någon insatt och/eller ansvarig ge mig och andra intresserade en bra förklaring till detta moderna färgval?

Leif

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.