2015-02-25 06:00

2015-02-25 06:00

Pälsbollen på din mössahar varit ett levande djur

ETIK: Allt fler blir allt mer medvetna

Det pratas ofta om att man har ett eget val. Ibland undrar jag om det är sant. Är det ett eget val att bära en pälsboll på mössan eller är det någon annans – är det butikernas inköpare eller är det kläddesigners som är ansvariga för ditt val?

Nyligen stod jag nära en pälsbollsmössa. Jag såg resterna av det lilla dödade djuret. Om ändå ägaren av mössan visste att bollen på hennes mössa varit levande med nos och morrhår. Jag hade lätt kunnat röra vid pälsen, klappa den för att lugna och säga: Vi kommer rädda dina barnbarn, det pågår ett paradigmskifte i pälsfabriken förstår du.

Vi som gör ett aktivt val att inte bära päls blir fler och fler. Butiker som väljer att inte köpa in päls ökar för var dag. Designers blir allt mer medvetna om djurens fruktansvärda liv och obarmhärtigt vidriga död. Och de som i dag väljer att köpa päls blir mer kunniga om vems döda kropp de bär på.

Att gå omkring som ett vandrande currykors är inget som den upplysta människan gör!

Lilian Bäckman

Det pratas ofta om att man har ett eget val. Ibland undrar jag om det är sant. Är det ett eget val att bära en pälsboll på mössan eller är det någon annans – är det butikernas inköpare eller är det kläddesigners som är ansvariga för ditt val?

Nyligen stod jag nära en pälsbollsmössa. Jag såg resterna av det lilla dödade djuret. Om ändå ägaren av mössan visste att bollen på hennes mössa varit levande med nos och morrhår. Jag hade lätt kunnat röra vid pälsen, klappa den för att lugna och säga: Vi kommer rädda dina barnbarn, det pågår ett paradigmskifte i pälsfabriken förstår du.

Vi som gör ett aktivt val att inte bära päls blir fler och fler. Butiker som väljer att inte köpa in päls ökar för var dag. Designers blir allt mer medvetna om djurens fruktansvärda liv och obarmhärtigt vidriga död. Och de som i dag väljer att köpa päls blir mer kunniga om vems döda kropp de bär på.

Att gå omkring som ett vandrande currykors är inget som den upplysta människan gör!

Lilian Bäckman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.