2015-02-24 06:00

2015-02-24 06:00

Ovärdigt och oproffsigt bemött

PSYKIATRI:

Jag har en dotter som har gått på allmänpsykiatrin i cirka tre år. Hon lider av psykisk ohälsa och har fått diagnosen social fobi samt panikångest. Men till slut blev hon så bra att hon slussades över till vårdcentralen Gripen i Karlstad, dit hon kunde vända sig om hon behöver hjälp.

Hon började även ett program på Horizont där man läser upp betyg i sin egen takt och så småningom slussas ut i arbetslivet. När man går på Horizont har man rätt till en ersättning på cirka 6 000 kronor från försäkringskassan. För att få den ersättning som hon har rätt till behövdes ett läkarintyg. Hon fick då träffa en kvinnlig läkare som lyssnade på henne i cirka tio minuter – varpå läkaren ställde en helt enkelt en ny diagnos. Hon tog bort diagnosen från allmänpsykiatrin och skrev att min dotters sjukdom skulle växa bort inom ett år! Intyget skickades till försäkringskassans läkare, som då avslog dotterns ansökan om ersättning – som hon alltså har rätt till... Min dotter skrev då till läkaren om en ny tid, för hon hade ju blivit felbedömd av läkaren och fått ett läkarintyg som inte stämde. Hon ville ha en remiss till allmänpsykiatrin för att få ett korrekt utlåtande av en läkare som var utbildad inom psykiatrin, inte av en allmänläkare. Men läkaren skrev inte ut någon remiss till psykiatrin.

Jag trodde att läkare skulle hjälpa patienter, inte motarbeta dem. Har inte denna läkare begått ett grovt tjänstefel? Min dotter mår i nuläget väldigt dåligt efter detta bemötande, plus att panikångesten börjar hitta sin väg tillbaka. Hon har även varit utan sin ersättning i fyra månader.

Jag hoppas att nästa läkare bemöter henne på ett proffsigt och värdigt sätt. Det är inte acceptabelt att behandla en ung människa på detta sätt!

L W

Jag har en dotter som har gått på allmänpsykiatrin i cirka tre år. Hon lider av psykisk ohälsa och har fått diagnosen social fobi samt panikångest. Men till slut blev hon så bra att hon slussades över till vårdcentralen Gripen i Karlstad, dit hon kunde vända sig om hon behöver hjälp.

Hon började även ett program på Horizont där man läser upp betyg i sin egen takt och så småningom slussas ut i arbetslivet. När man går på Horizont har man rätt till en ersättning på cirka 6 000 kronor från försäkringskassan. För att få den ersättning som hon har rätt till behövdes ett läkarintyg. Hon fick då träffa en kvinnlig läkare som lyssnade på henne i cirka tio minuter – varpå läkaren ställde en helt enkelt en ny diagnos. Hon tog bort diagnosen från allmänpsykiatrin och skrev att min dotters sjukdom skulle växa bort inom ett år! Intyget skickades till försäkringskassans läkare, som då avslog dotterns ansökan om ersättning – som hon alltså har rätt till... Min dotter skrev då till läkaren om en ny tid, för hon hade ju blivit felbedömd av läkaren och fått ett läkarintyg som inte stämde. Hon ville ha en remiss till allmänpsykiatrin för att få ett korrekt utlåtande av en läkare som var utbildad inom psykiatrin, inte av en allmänläkare. Men läkaren skrev inte ut någon remiss till psykiatrin.

Jag trodde att läkare skulle hjälpa patienter, inte motarbeta dem. Har inte denna läkare begått ett grovt tjänstefel? Min dotter mår i nuläget väldigt dåligt efter detta bemötande, plus att panikångesten börjar hitta sin väg tillbaka. Hon har även varit utan sin ersättning i fyra månader.

Jag hoppas att nästa läkare bemöter henne på ett proffsigt och värdigt sätt. Det är inte acceptabelt att behandla en ung människa på detta sätt!

L W

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.