2015-02-24 06:00

2015-02-24 06:00

Kontroll, bevakning och skrämsel

HÄRSKARTEKNIK: Förnimmelser från det stora landet i öster...

Personalen vid teknik- och fastighetsförvaltningen förundras över vilken skillnad det är på tjänstemän och produktionsanställda. En härskarteknik smyger sig på från förvaltningens högre tjänstemän som ger förnimmelser från det stora landet i öster. Kontroll, bevakning och skrämseltaktik är en vardag för oss ute i verksamheten – i dag, i Sverige 2015, där man inte fattar att varje anställd är en ambassadör för sin arbetsplats.

Arbetsglädje är ju av största vikt när man ska anställa, att visa upp en attraktiv arbetsplats. I stället anställer man före detta poliser som tar med sig sina arbetsformer till kommunen och i sin profession utövar samma spaningsteknik, inte som förut efter presumtiva förbrytare utan nu i spaning på sina egna anställda. Sedan, när man skrapat ihop, som man själv tycker, en tillräcklig bevisbörda, kallas den anställde in och får en varning eller så kan det bli fråga om en uppmaning att säga upp sig själv.

Detta kan grundas på att medarbetaren har svängt in till Systembolaget under en rast och transporterar starkdrycker i kommunens fordon, eller har tagit vägen förbi en affär för att handla med sig mat till rasten. Då inträffar en otrygghet som ersätter engagemang och arbetsglädje.

Sedan är personalen mycket medveten om att chefen för samma avdelning kan göra precis på detta sätt men utan att behandlas på samma vis. Man förbjuder att personalen lånar hem hjälpmedel som till exempel borrmaskiner och liknande men samma chef kan själv låna hem släpkärror. Man kan undra om ståndssamhället är återinfört...

Karlstads kommuns invånare skulle nog må bra av att få kika in i hur man hanterar personal, pengar och drift på teknikenheten. Man kan då befara att några högre tjänstemän fick smaka på sin egen medicin. De i organisationen som uttrycker sin syn på hur saker sköts eller bör skötas köper man ut. Det är ganska många som blivit utköpta av denna avdelningschef, som genom budbärare och avsaknad av empati har lyckats få fastighetsdirektörens gunst.

Personalen på Miloverkstaden

Karlstad

Personalen vid teknik- och fastighetsförvaltningen förundras över vilken skillnad det är på tjänstemän och produktionsanställda. En härskarteknik smyger sig på från förvaltningens högre tjänstemän som ger förnimmelser från det stora landet i öster. Kontroll, bevakning och skrämseltaktik är en vardag för oss ute i verksamheten – i dag, i Sverige 2015, där man inte fattar att varje anställd är en ambassadör för sin arbetsplats.

Arbetsglädje är ju av största vikt när man ska anställa, att visa upp en attraktiv arbetsplats. I stället anställer man före detta poliser som tar med sig sina arbetsformer till kommunen och i sin profession utövar samma spaningsteknik, inte som förut efter presumtiva förbrytare utan nu i spaning på sina egna anställda. Sedan, när man skrapat ihop, som man själv tycker, en tillräcklig bevisbörda, kallas den anställde in och får en varning eller så kan det bli fråga om en uppmaning att säga upp sig själv.

Detta kan grundas på att medarbetaren har svängt in till Systembolaget under en rast och transporterar starkdrycker i kommunens fordon, eller har tagit vägen förbi en affär för att handla med sig mat till rasten. Då inträffar en otrygghet som ersätter engagemang och arbetsglädje.

Sedan är personalen mycket medveten om att chefen för samma avdelning kan göra precis på detta sätt men utan att behandlas på samma vis. Man förbjuder att personalen lånar hem hjälpmedel som till exempel borrmaskiner och liknande men samma chef kan själv låna hem släpkärror. Man kan undra om ståndssamhället är återinfört...

Karlstads kommuns invånare skulle nog må bra av att få kika in i hur man hanterar personal, pengar och drift på teknikenheten. Man kan då befara att några högre tjänstemän fick smaka på sin egen medicin. De i organisationen som uttrycker sin syn på hur saker sköts eller bör skötas köper man ut. Det är ganska många som blivit utköpta av denna avdelningschef, som genom budbärare och avsaknad av empati har lyckats få fastighetsdirektörens gunst.

Personalen på Miloverkstaden

Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.