2015-02-21 06:00

2015-02-21 06:00

Regeringen arbetar för en fortsatt momsbefrielse

SVERIGE/EU: Skarpt läge på second hand-marknaden

Svar till Therese Nyström Karlsson, Myrorna (NWT 18/2):

Den senaste tiden har präglats av en utbredd oro kring ideella föreningars momsplikt för second hand-försäljning. Det påverkar den ideella sektorns möjlighet att finansiera och bedriva social hjälpverksamhet. Situationen är djupt olycklig. Detta beror inte på något beslut som regeringen har fattat. Vi vill inte och har aldrig velat momsbelägga dessa verksamheter. Vår målsättning är att de ska slippa moms. I regeringskansliet pågår därför ett aktivt arbete för att snabbt lösa de problem som har uppstått.

Den aktuella momsbefrielsen har varit osäker under en längre tid. EU-kommissionen har velat få en ändring av Sveriges generösa regler sedan 2008. Läget blev skarpt efter en prövning i Högsta förvaltningsdomstolen och ett ställningstagande från Skatteverket om vissa second hand-butiker. Konsekvensen är att ett antal butiker nu måste lägga moms på sina varor. Detta riskerar att slå mot den sociala verksamhet som butikerna finansierar, mot jobben, men också mot den miljönytta som återbruk innebär.

Vår utgångspunkt är att de ekonomiska konsekvenserna för de allmännyttiga ideella föreningarna ska minimeras. Regeringen arbetar i första hand för fortsatt momsbefrielse, om det går att förena med EU:s regelverk. Det är också viktigt att vi gör rätt med en gång. Om staten inför regler eller kompensation som visar sig vara otillåtet enligt EU:s statsstödsregler kan de ideella organisationerna själva bli återbetalningsskyldiga. Den risken måste vi undvika.

Regeringen ska värna och stödja de viktiga organisationer som påverkas. Vi ska agera snabbt, och vi ska hitta en trygg lösning som håller.

Magdalena AnderssonBerit HögmanMikael Dahlqvist

Finansminister (S)

Svar till Therese Nyström Karlsson, Myrorna (NWT 18/2):

Den senaste tiden har präglats av en utbredd oro kring ideella föreningars momsplikt för second hand-försäljning. Det påverkar den ideella sektorns möjlighet att finansiera och bedriva social hjälpverksamhet. Situationen är djupt olycklig. Detta beror inte på något beslut som regeringen har fattat. Vi vill inte och har aldrig velat momsbelägga dessa verksamheter. Vår målsättning är att de ska slippa moms. I regeringskansliet pågår därför ett aktivt arbete för att snabbt lösa de problem som har uppstått.

Den aktuella momsbefrielsen har varit osäker under en längre tid. EU-kommissionen har velat få en ändring av Sveriges generösa regler sedan 2008. Läget blev skarpt efter en prövning i Högsta förvaltningsdomstolen och ett ställningstagande från Skatteverket om vissa second hand-butiker. Konsekvensen är att ett antal butiker nu måste lägga moms på sina varor. Detta riskerar att slå mot den sociala verksamhet som butikerna finansierar, mot jobben, men också mot den miljönytta som återbruk innebär.

Vår utgångspunkt är att de ekonomiska konsekvenserna för de allmännyttiga ideella föreningarna ska minimeras. Regeringen arbetar i första hand för fortsatt momsbefrielse, om det går att förena med EU:s regelverk. Det är också viktigt att vi gör rätt med en gång. Om staten inför regler eller kompensation som visar sig vara otillåtet enligt EU:s statsstödsregler kan de ideella organisationerna själva bli återbetalningsskyldiga. Den risken måste vi undvika.

Regeringen ska värna och stödja de viktiga organisationer som påverkas. Vi ska agera snabbt, och vi ska hitta en trygg lösning som håller.

Magdalena AnderssonBerit HögmanMikael Dahlqvist

Finansminister (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.