2015-02-19 06:00

2015-02-19 06:00

Ser fram mot redovisning

KLUSTEREFFEKT:

Region Värmland har uppdragit åt Bisnode att räkna ut hur mycket 20–30 millioner kronor i insatta offentliga medel har bidragit till att utveckla en begränsad del av värmländskt näringsliv de så kallade klustren vars verksamhet återfinns inom pappersindustri och it. Region Värmland antas ha haft ansvaret för att företagen skall samarbeta inom ett antal discipliner.

Bisnode har utan att redovisa hur kommit fram till den formidabla slutsatsen att insatta 20–30 millioner givit en avkastning på ofattbara 3 miljarder. Ja, jag håller med Anna Löfmarck att detta är en tydlig klustereffekt.

Jag hoppas att ordförande Tomas Riste snarast tar initiativ till att alla värmländska företag snarast börjar samarbeta likt klusterbranschernas ingående företag.

Det måste på sikt med en sådan sagolik avkastning på insatt kapital ge avtryck i de faktorer som är viktiga för Värmland. Skattebetalarna vill att kommunalskatterna sänks, arbetslösheten minskar isynnerhet ungdomsarbetslösheten och att inflyttningen till landskapet kommer igång.

Det är besynnerligt att Region Värmland inte tidigare har kablat ut lösningen på värmländsk tillväxt. Styrelsen med Tomas Riste i spetsen måste ha känt till lösningen på den ringa avkastningen i övriga näringslivet och som inte bidragit till tillväxten. Verksamheten har pågått under en femårsperiod och någon hint om överlönsamheten borde styrelsen ha fått rapport om.

Jag ser framemot den redovisning i form av ett Excel ark över en hel sida i NWT där det tydligt redovisas för varje företag vad det bidragit med för att klustereffekten till slut kan komma fram till de påstådda 3 miljarderna i avkastning på insatta 30 millioner.

I ett större perspektiv och inte minst ur demokratisk synpunkt är det allvarligt när medborgarna utsätts för propaganda från offentliga institutioner om att de är överlägsna att klara ut väsentliga samhällsproblem med relativt enkla metoder.

Jag antar att övriga företagsledare inom Värmländskt näringsliv känner sig rätt så missbelåtna över att inte ha kommit på det Tomas Riste med styrelse har löst på relativt kort tid men som ännu inte givit avtryck i reda ekonomiska fördelar för värmlänningarna.

Säfflefödd

Region Värmland har uppdragit åt Bisnode att räkna ut hur mycket 20–30 millioner kronor i insatta offentliga medel har bidragit till att utveckla en begränsad del av värmländskt näringsliv de så kallade klustren vars verksamhet återfinns inom pappersindustri och it. Region Värmland antas ha haft ansvaret för att företagen skall samarbeta inom ett antal discipliner.

Bisnode har utan att redovisa hur kommit fram till den formidabla slutsatsen att insatta 20–30 millioner givit en avkastning på ofattbara 3 miljarder. Ja, jag håller med Anna Löfmarck att detta är en tydlig klustereffekt.

Jag hoppas att ordförande Tomas Riste snarast tar initiativ till att alla värmländska företag snarast börjar samarbeta likt klusterbranschernas ingående företag.

Det måste på sikt med en sådan sagolik avkastning på insatt kapital ge avtryck i de faktorer som är viktiga för Värmland. Skattebetalarna vill att kommunalskatterna sänks, arbetslösheten minskar isynnerhet ungdomsarbetslösheten och att inflyttningen till landskapet kommer igång.

Det är besynnerligt att Region Värmland inte tidigare har kablat ut lösningen på värmländsk tillväxt. Styrelsen med Tomas Riste i spetsen måste ha känt till lösningen på den ringa avkastningen i övriga näringslivet och som inte bidragit till tillväxten. Verksamheten har pågått under en femårsperiod och någon hint om överlönsamheten borde styrelsen ha fått rapport om.

Jag ser framemot den redovisning i form av ett Excel ark över en hel sida i NWT där det tydligt redovisas för varje företag vad det bidragit med för att klustereffekten till slut kan komma fram till de påstådda 3 miljarderna i avkastning på insatta 30 millioner.

I ett större perspektiv och inte minst ur demokratisk synpunkt är det allvarligt när medborgarna utsätts för propaganda från offentliga institutioner om att de är överlägsna att klara ut väsentliga samhällsproblem med relativt enkla metoder.

Jag antar att övriga företagsledare inom Värmländskt näringsliv känner sig rätt så missbelåtna över att inte ha kommit på det Tomas Riste med styrelse har löst på relativt kort tid men som ännu inte givit avtryck i reda ekonomiska fördelar för värmlänningarna.

Säfflefödd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.