2015-02-19 06:00

2015-02-19 06:00

Rättsosäkert sjukförsäkringssystem

LURENDREJERI:

Jag har tidigare trott att sjukförsäkringssystemet stöttade människor när de av någon anledning inte kan arbeta. Ibland läste jag också i dagstidningar att försäkringskassan blivit lurade. Och då har jag förstås blivit upprörd och tänkt vilka hemska människor som luras när försäkringskassan försöker hjälpa dem!

Nu vet jag bättre, efter att själv ha hamnat i sjukförsäkringssystemet. För det första är inte systemet uppbyggt för att stötta människor. Utan det är uppbyggt enligt inställningen att alla människor försöker lura systemet, det vill säga alla människor vill slippa arbeta och få bidrag. Vilket drabbar hårt de som faktiskt inte försöker luras. Vilket torde vara flertalet.

Jag har två universitetsutbildningar, jag vill inget hellre än arbeta. Men jag kan just nu inte erbjuda mer än några timmar per vecka med anpassade arbetsuppgifter på grund av sviterna efter långvarig stress. Att då bli behandlad som en potentiell lurendrejare av handläggare från försäkringskassan underlättar inte direkt min rehabilitering tillbaka till arbete. Det finns så mycket regler och lagar i detta system att det går runt i huvudet på mig. Jag tycker att jag borde kunna förstå, eftersom jag har 5 års universitetsstudier bakom mig. Men det gör jag inte. Och det tror jag inte att handläggarna på försäkringskassan gör till fullo heller. Utan det kan bli olika bedömningar beroende på handläggarens vilja, kunskaper och kompetens. Vilket gör att det är ett rättsosäkert sjukförsäkringssystem som vi har.

Jag har nu den turen att jag har sparade pengar, som jag kommer använda mig av i stället för att fortsätta i sjukförsäkringsträsket, som bara dränerar mig på energi. Och så hoppas jag att jag återhämtar mig innan de sparade pengarna är slut. Men jag kan inte låta bli att tänka på dem som inte har det så förspänt som jag. Jag låter gladeligen det fåtal som lyckas lura sjukförsäkringssystemet behålla pengarna. Bara de andra som är i behov av stöttning slipper bemötas av misstro, att de bara är ute efter att lura systemet, att slippa arbeta och leva på bidrag. För så är det inte. Människor vill känna sig behövda och ingå i meningsfulla sammanhang utifrån sina förutsättningar! Den kunskapen och inställningen önskar jag fanns inbyggt i sjukförsäkringssystemet.

Ja till basinkomst och lägg ned de kostsamma ineffektiva bevakningsmyndigheterna

Jag har tidigare trott att sjukförsäkringssystemet stöttade människor när de av någon anledning inte kan arbeta. Ibland läste jag också i dagstidningar att försäkringskassan blivit lurade. Och då har jag förstås blivit upprörd och tänkt vilka hemska människor som luras när försäkringskassan försöker hjälpa dem!

Nu vet jag bättre, efter att själv ha hamnat i sjukförsäkringssystemet. För det första är inte systemet uppbyggt för att stötta människor. Utan det är uppbyggt enligt inställningen att alla människor försöker lura systemet, det vill säga alla människor vill slippa arbeta och få bidrag. Vilket drabbar hårt de som faktiskt inte försöker luras. Vilket torde vara flertalet.

Jag har två universitetsutbildningar, jag vill inget hellre än arbeta. Men jag kan just nu inte erbjuda mer än några timmar per vecka med anpassade arbetsuppgifter på grund av sviterna efter långvarig stress. Att då bli behandlad som en potentiell lurendrejare av handläggare från försäkringskassan underlättar inte direkt min rehabilitering tillbaka till arbete. Det finns så mycket regler och lagar i detta system att det går runt i huvudet på mig. Jag tycker att jag borde kunna förstå, eftersom jag har 5 års universitetsstudier bakom mig. Men det gör jag inte. Och det tror jag inte att handläggarna på försäkringskassan gör till fullo heller. Utan det kan bli olika bedömningar beroende på handläggarens vilja, kunskaper och kompetens. Vilket gör att det är ett rättsosäkert sjukförsäkringssystem som vi har.

Jag har nu den turen att jag har sparade pengar, som jag kommer använda mig av i stället för att fortsätta i sjukförsäkringsträsket, som bara dränerar mig på energi. Och så hoppas jag att jag återhämtar mig innan de sparade pengarna är slut. Men jag kan inte låta bli att tänka på dem som inte har det så förspänt som jag. Jag låter gladeligen det fåtal som lyckas lura sjukförsäkringssystemet behålla pengarna. Bara de andra som är i behov av stöttning slipper bemötas av misstro, att de bara är ute efter att lura systemet, att slippa arbeta och leva på bidrag. För så är det inte. Människor vill känna sig behövda och ingå i meningsfulla sammanhang utifrån sina förutsättningar! Den kunskapen och inställningen önskar jag fanns inbyggt i sjukförsäkringssystemet.

Ja till basinkomst och lägg ned de kostsamma ineffektiva bevakningsmyndigheterna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.