2015-02-14 06:00

2015-02-14 06:00

Varför rabatt på böterna?

RONDELLKÖRNING:

När man kör in i Bergviksrondellen från norr, det vill säga från bron över E 18, leder två körfält mot Bergvik. Det vänstra körfältet av dessa två delar sig strax innan cirkulationsplatsen och ett fält leder rakt fram in i själva cirkulationen för den trafik som ska mot Zakrisdal. I portalen innan cirkulationsplatsen skyltas att det finns tre körfält varav två skyltar pekar höger och den vänstra skylten pekar rakt fram.

Nyligen hade jag en polisbil bakom mig vid färd in i cirkulationen. Körde i det vänstra körfältet som delar sig strax innan cirkulationsplatsen och sedan rakt fram . Då blev jag bötfälld för att inte ha blinkat vänster innan jag fortsatte rakt mot cirkulationsplatsen!

Jag har aldrig gjort detta tidigare och jag har aldrig sett någon annan göra det heller. Enligt polismannen hade jag bytt körfält i och med att det fanns en streckad linje på asfalten (knappt synlig) vid delningen. Underligt nog inledde han med att säga att jag skulle få 50 procent rabatt på bötesbeloppet.

Hur kan man göra så – är det något som är förmildrande, är det fel målat, är det fel skyltat eller vad gäller?

Tacksam för svar från någon sakkunnig som kan berätta hur det ska vara och hur man ska bete sig om man ska köra genom Bergviksrondellen, som den är utformad nu.

Tidigare prickfri

När man kör in i Bergviksrondellen från norr, det vill säga från bron över E 18, leder två körfält mot Bergvik. Det vänstra körfältet av dessa två delar sig strax innan cirkulationsplatsen och ett fält leder rakt fram in i själva cirkulationen för den trafik som ska mot Zakrisdal. I portalen innan cirkulationsplatsen skyltas att det finns tre körfält varav två skyltar pekar höger och den vänstra skylten pekar rakt fram.

Nyligen hade jag en polisbil bakom mig vid färd in i cirkulationen. Körde i det vänstra körfältet som delar sig strax innan cirkulationsplatsen och sedan rakt fram . Då blev jag bötfälld för att inte ha blinkat vänster innan jag fortsatte rakt mot cirkulationsplatsen!

Jag har aldrig gjort detta tidigare och jag har aldrig sett någon annan göra det heller. Enligt polismannen hade jag bytt körfält i och med att det fanns en streckad linje på asfalten (knappt synlig) vid delningen. Underligt nog inledde han med att säga att jag skulle få 50 procent rabatt på bötesbeloppet.

Hur kan man göra så – är det något som är förmildrande, är det fel målat, är det fel skyltat eller vad gäller?

Tacksam för svar från någon sakkunnig som kan berätta hur det ska vara och hur man ska bete sig om man ska köra genom Bergviksrondellen, som den är utformad nu.

Tidigare prickfri

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.