2015-02-14 06:00

2015-02-14 06:00

Sätt gränser för snikenheten

JURIDIK:

Att anställningsavtal vid avslut kan ge en extra ersättning som motsvarar mer än en normal inkomsttagares hela livstidslön är orimligt!

När det dessutom är ersättning till någon som får avsked för något som är omoraliskt, troligen även straffbart, blir det helt absurt.

Om sådant är tillåtet måste lagarna ändras, gränser för snikenhet och ledningars motbjudande ryggkliande måste sättas.

Det rimliga är avsked utan lön och eventuellt kräva återbetalning, så skulle väl en vanlig anställd ha behandlats.

Dessa herrars fantasilöner måste räcka för den roll och det ansvar de har, det får inte finnas ännu mer att hämta om man missköter sig eller säger upp sig. Snarare borde lönen kunna få innebära sämre anställningsskydd än andra.

Jag inser att det är tufft att i lag begränsa vad som kan tillåtas vid anställningar men det får vara stopp nu.

En ändring ska innebära: att det blir straffbart att bevilja absurda villkor, att bryta mot lagens gränser; mer i ersättning än den tillåter innebär både straff och återbetalningsskyldighet, alltså ett eget ansvar att inse det orimliga, och olagliga, i det erbjudna.

En ny lag skulle ge stöd åt dem som faktiskt inte vill ställa upp på den ersättningsinflation som fått råda i svenskt näringsliv samt förhoppningsvis få ansvariga att kritiskt granska vad de skriver på och styrelsemedlemmar att tänka över vad de godkänner.

Sätt gränser!

Michael KT Orwe

Att anställningsavtal vid avslut kan ge en extra ersättning som motsvarar mer än en normal inkomsttagares hela livstidslön är orimligt!

När det dessutom är ersättning till någon som får avsked för något som är omoraliskt, troligen även straffbart, blir det helt absurt.

Om sådant är tillåtet måste lagarna ändras, gränser för snikenhet och ledningars motbjudande ryggkliande måste sättas.

Det rimliga är avsked utan lön och eventuellt kräva återbetalning, så skulle väl en vanlig anställd ha behandlats.

Dessa herrars fantasilöner måste räcka för den roll och det ansvar de har, det får inte finnas ännu mer att hämta om man missköter sig eller säger upp sig. Snarare borde lönen kunna få innebära sämre anställningsskydd än andra.

Jag inser att det är tufft att i lag begränsa vad som kan tillåtas vid anställningar men det får vara stopp nu.

En ändring ska innebära: att det blir straffbart att bevilja absurda villkor, att bryta mot lagens gränser; mer i ersättning än den tillåter innebär både straff och återbetalningsskyldighet, alltså ett eget ansvar att inse det orimliga, och olagliga, i det erbjudna.

En ny lag skulle ge stöd åt dem som faktiskt inte vill ställa upp på den ersättningsinflation som fått råda i svenskt näringsliv samt förhoppningsvis få ansvariga att kritiskt granska vad de skriver på och styrelsemedlemmar att tänka över vad de godkänner.

Sätt gränser!

Michael KT Orwe

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.