2015-02-12 06:00

2015-02-12 06:00

FN är en papperstiger

FOLKMORD:

FN är en papperstiger som är bra på att pränta ned olika resolutioner på papper. Väldigt lite händer i verkligheten.

Just nu pågår folkmord och brott mot mänskligheten dagligen i Irak och Syrien där IS (islamiska staten) drar fram som en svärm odjur med sitt mördande. Folkgruppen Yazidier och kurder har blivit mest massakrerade. Kvinnor och barn blir våldtagna och säljs som boskap, som sexslavar. Männen får halsarna avskurna eller begravs levande, vilket det finns trovärdigt vittnesbörd om.

Här borde FN visa att de kan gå in med trupper och ta bort odjuren, för om alla civiliserade länder som är medlemmar i världssamfundet gick in för att förhindra fortsatt folkmord – ja, då skulle organisationen leva upp till de resolutioner som är så högtidligt nedskrivna.

På 1990-talet var det ett folkmord i forna Jugoslavien, i Srebrenica, där 8 000 Bosnienmuslimska män avrättades. Världssamfundet gjorde ingenting utan satt och diskuterade om massakern var ett folkmord eller inte.

Alla kommer väl också ihåg folkmordet i Rwanda där 800 000 människor – män, kvinnor och barn – kallblodigt mördades. Vad gjorde FN? Ingenting.

Det enda land som i dagsläget faktiskt agerar är USA, som tillsammans med ett begränsat antal allierade just nu hjälper kurderna med att bomba IS. Heder åt dem, men det borde också vara FN som deltar i att förhindra fortsatt folkmord.

Göte Andersson

Gillberga

FN är en papperstiger som är bra på att pränta ned olika resolutioner på papper. Väldigt lite händer i verkligheten.

Just nu pågår folkmord och brott mot mänskligheten dagligen i Irak och Syrien där IS (islamiska staten) drar fram som en svärm odjur med sitt mördande. Folkgruppen Yazidier och kurder har blivit mest massakrerade. Kvinnor och barn blir våldtagna och säljs som boskap, som sexslavar. Männen får halsarna avskurna eller begravs levande, vilket det finns trovärdigt vittnesbörd om.

Här borde FN visa att de kan gå in med trupper och ta bort odjuren, för om alla civiliserade länder som är medlemmar i världssamfundet gick in för att förhindra fortsatt folkmord – ja, då skulle organisationen leva upp till de resolutioner som är så högtidligt nedskrivna.

På 1990-talet var det ett folkmord i forna Jugoslavien, i Srebrenica, där 8 000 Bosnienmuslimska män avrättades. Världssamfundet gjorde ingenting utan satt och diskuterade om massakern var ett folkmord eller inte.

Alla kommer väl också ihåg folkmordet i Rwanda där 800 000 människor – män, kvinnor och barn – kallblodigt mördades. Vad gjorde FN? Ingenting.

Det enda land som i dagsläget faktiskt agerar är USA, som tillsammans med ett begränsat antal allierade just nu hjälper kurderna med att bomba IS. Heder åt dem, men det borde också vara FN som deltar i att förhindra fortsatt folkmord.

Göte Andersson

Gillberga

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.