2015-02-12 06:00

2015-02-12 06:00

Bättre att hjälpa via seriösa organisationer

TIGGERI:

Sverige har nu en jurist som heter Martin Valfridsson (MV) med titeln ”nationell samordnare för utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige” (NWT 9/2, sidan 14).

NWT: ”Ger du själv pengar”

MV: ”Jag har funderat mycket kring det men gör det inte numera. Däremot skickar jag pengar till ideella organisationer. Jag kände att dutta ut pengar till var och en inte långsiktigt hjälper dem ur fattigdom”

Det var då för väl att en sådan person har en djupare insikt om orsak och verkan! Övriga läsare, har ni missat att NWT haft, minst två inslag med intervjuer av romer, som båda gångerna har sagt till NWT: ”Vi kan jobba i Rumänien, men vi tjänar mer på att tigga här.”

Enligt Schengen och i EU:s regler om fri rörlighet, så står det: EU-medborgare har rätt att stanna längre tid än tre månader i ett annat EU-land om hon eller han är där för att arbeta eller driva eget företag; studera; leva som pensionär.

Personen ska styrka att hon eller han har tillräckliga medel för att försörja sig. Om en person inte uppfyller kraven kan de nationella myndigheterna kräva att personen flyttar.

Hur kan svenska myndigheter anse att tiggeri på något sätt uppfyller reglerna? Det gör det inte!

Eller är det som vanligt svenska myndigheters flathet, en rädsla att göra något som inte anses politiskt korrekt?

Sverige är ett litet land och kan inte vara världens socialbyrå, ju förr alla inser det desto bättre är det.

Om ni måste döva era dåliga samveten, skänk då via seriösa organisationer så att behövande får hjälp på plats.

NUB

Sverige har nu en jurist som heter Martin Valfridsson (MV) med titeln ”nationell samordnare för utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige” (NWT 9/2, sidan 14).

NWT: ”Ger du själv pengar”

MV: ”Jag har funderat mycket kring det men gör det inte numera. Däremot skickar jag pengar till ideella organisationer. Jag kände att dutta ut pengar till var och en inte långsiktigt hjälper dem ur fattigdom”

Det var då för väl att en sådan person har en djupare insikt om orsak och verkan! Övriga läsare, har ni missat att NWT haft, minst två inslag med intervjuer av romer, som båda gångerna har sagt till NWT: ”Vi kan jobba i Rumänien, men vi tjänar mer på att tigga här.”

Enligt Schengen och i EU:s regler om fri rörlighet, så står det: EU-medborgare har rätt att stanna längre tid än tre månader i ett annat EU-land om hon eller han är där för att arbeta eller driva eget företag; studera; leva som pensionär.

Personen ska styrka att hon eller han har tillräckliga medel för att försörja sig. Om en person inte uppfyller kraven kan de nationella myndigheterna kräva att personen flyttar.

Hur kan svenska myndigheter anse att tiggeri på något sätt uppfyller reglerna? Det gör det inte!

Eller är det som vanligt svenska myndigheters flathet, en rädsla att göra något som inte anses politiskt korrekt?

Sverige är ett litet land och kan inte vara världens socialbyrå, ju förr alla inser det desto bättre är det.

Om ni måste döva era dåliga samveten, skänk då via seriösa organisationer så att behövande får hjälp på plats.

NUB

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.