2015-02-11 06:00

2015-02-11 06:00

Styrs av inkompetenta

KILS KOMMUN: Som en polsk riksdag

Som Kilsbo följer jag med intresse och förundran vad media rapporterar om Kil. Kommunen verkar styras av en något inkompetent ledning som närmast liknar det man benämner en polsk riksstad.

För några veckor sedan kunde man läsa om hur den politiska oppositionen i en motion ifrågasatte om det förekommer jävsförhållanden i den kommunala verksamheten. I tidningarna skrivs det om att kommunchefen samt tekniska nämndens ordförande Bernt Björkman (C) innehar positioner i företag som kommunen för betydande summor handlar av. Som läsare tycker jag att det verkar vara en given frågeställning att granska, för även om ställningen som sådan inte har inneburit att till exempel kommunchefen begått en jävshandling, så räcker det med att det finns risk för att detta skulle kunna ske. Denna omständighet borde vara tillräcklig som grund för kommunens revisorer att utreda.

Döm om min förvåning när jag någon vecka senare får läsa om att oppositionen tar tillbaka sin egen motion och säger att de var fel ute – samtidigt som kommunalrådet George Forsberg (C) kommenterar detta med att oppositionen velat lägga näringsförbud för politiker. Politikerna och tjänstemännen i Kil har uppenbart inte koll på vad de säger. Forsberg säger att oppositionen velat lägga ett näringsförbud. Detta är en juridisk omständighet som man döms av domstol till då man har gjort sig skyldig till ett relativt grovt brott i samband med konkurs eller ekobrottsutredning.

Jäv är inte helt lätt att entydigt klara ut men kan sägas vara en rättssituation eller beslutssituation som har att hanteras av en person som kan tänkas vara partisk, eller där det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för personens opartiskhet.

Med kommunledningens svajiga kunskapsläge om vad olika begrepp betyder, så kanske det finns en anledning att granska om det finns misstanke om jävsförhållanden som behöver granskas.

Truls

Som Kilsbo följer jag med intresse och förundran vad media rapporterar om Kil. Kommunen verkar styras av en något inkompetent ledning som närmast liknar det man benämner en polsk riksstad.

För några veckor sedan kunde man läsa om hur den politiska oppositionen i en motion ifrågasatte om det förekommer jävsförhållanden i den kommunala verksamheten. I tidningarna skrivs det om att kommunchefen samt tekniska nämndens ordförande Bernt Björkman (C) innehar positioner i företag som kommunen för betydande summor handlar av. Som läsare tycker jag att det verkar vara en given frågeställning att granska, för även om ställningen som sådan inte har inneburit att till exempel kommunchefen begått en jävshandling, så räcker det med att det finns risk för att detta skulle kunna ske. Denna omständighet borde vara tillräcklig som grund för kommunens revisorer att utreda.

Döm om min förvåning när jag någon vecka senare får läsa om att oppositionen tar tillbaka sin egen motion och säger att de var fel ute – samtidigt som kommunalrådet George Forsberg (C) kommenterar detta med att oppositionen velat lägga näringsförbud för politiker. Politikerna och tjänstemännen i Kil har uppenbart inte koll på vad de säger. Forsberg säger att oppositionen velat lägga ett näringsförbud. Detta är en juridisk omständighet som man döms av domstol till då man har gjort sig skyldig till ett relativt grovt brott i samband med konkurs eller ekobrottsutredning.

Jäv är inte helt lätt att entydigt klara ut men kan sägas vara en rättssituation eller beslutssituation som har att hanteras av en person som kan tänkas vara partisk, eller där det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för personens opartiskhet.

Med kommunledningens svajiga kunskapsläge om vad olika begrepp betyder, så kanske det finns en anledning att granska om det finns misstanke om jävsförhållanden som behöver granskas.

Truls

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.