2015-02-10 06:00

2015-02-10 06:00

Individuell Människohjälpsgetprojekt gör gott i Afrika

HJÄLPVERKSAMHET: Självförsörjande och klimatvänliga

Svar till signaturen My (NWT 5/2):

Vart fjärde barn i Zimbabwe är föräldralöst, de flesta på grund av aids. När någon skänker pengar till IM:s getprojekt gör de verkligen nytta för några av de barnen. Genom vårt samarbete med lokalorganisationer ser vi på plats att getterna ger familjer både näringsrik mjölk och pengar till mat och sjukvård.

Det stämmer som du påpekar att getter bland annat äter gräs, och att de genom intensivt bete kan skada marken. Men med småskaliga projekt som våra, med få djur på samma plats, är risken för detta liten. ”Getterna lever på avgränsade områden och äter i huvudsak löv och grenar från buskar”, säger IMs landchef i Zimbabwe, Momo Masoka.

Enligt Göran Björkdahl, rådgivare på Sidas enhet för hållbar utveckling i Afrika, ska man komma ihåg att getter är självförsörjande, de äter vad de kommer åt. Därmed har fattiga människor råd att ha dem, getterna kräver inte odlingsmark och orsakar heller inte utsläpp från fodertransporter.

Ann Svensén

Generalsekreterare IM, Individuell Människohjälp

Svar till signaturen My (NWT 5/2):

Vart fjärde barn i Zimbabwe är föräldralöst, de flesta på grund av aids. När någon skänker pengar till IM:s getprojekt gör de verkligen nytta för några av de barnen. Genom vårt samarbete med lokalorganisationer ser vi på plats att getterna ger familjer både näringsrik mjölk och pengar till mat och sjukvård.

Det stämmer som du påpekar att getter bland annat äter gräs, och att de genom intensivt bete kan skada marken. Men med småskaliga projekt som våra, med få djur på samma plats, är risken för detta liten. ”Getterna lever på avgränsade områden och äter i huvudsak löv och grenar från buskar”, säger IMs landchef i Zimbabwe, Momo Masoka.

Enligt Göran Björkdahl, rådgivare på Sidas enhet för hållbar utveckling i Afrika, ska man komma ihåg att getter är självförsörjande, de äter vad de kommer åt. Därmed har fattiga människor råd att ha dem, getterna kräver inte odlingsmark och orsakar heller inte utsläpp från fodertransporter.

Ann Svensén

Generalsekreterare IM, Individuell Människohjälp

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.