2015-02-09 06:00

2015-02-09 06:00

Dags att bryta köttnormen

SVT: För djurens och folkhälsans skull...

Till skillnad från Sveriges television, SVT, bejakar näringslivet veganvågen. I april börjar en stor varuhuskedja att servera veganska köttbullar, till våren släpps en vegansk risglasstrut och ett bokförlag släpper en kokbok om veganrätter.

Nya, nyttiga och miljövänliga helvegetariska matvaror sköljer som en störtflod in på butikshyllorna och ersätter kött- och mejeriprodukter. Men SVT har inte ett enda helvegetariskt matlagningsprogram som uppmuntrar denna positiva trend. Det är illa.

Det måste bli ett slut på SVT:s otidsenliga och köttnormativa konservatism. Fyra procent av svenskarna är veganer. En Sifoundersökning visar att var fjärde svensk planerar att äta mer vegetariskt i framtiden, och en tredjedel av landets kommuner har infört köttfria dagar i skolan eller på annat sätt minskat konsumtionen av kött i motsvarande grad.

SVT bör anpassa sig till etablerade vetenskapliga rön. Livsmedelsverket har nyligen offentliggjort sitt förslag om råd om hållbara kostvanor ur ett miljö- och hälsoperspektiv som nu ligger ute på remiss. Verket vill begränsa mjölkdrickandet och ställer sig bakom Världscancerfondens kostråd, som särskilt varnar för rött kött och processade charkvaror. Världscancerfonden råder den som vill minimera risken för cancer att huvudsakligen äta mat från växtriket.

Tiden är mogen för ett växtbaserat matlagningsprogram utan animalier – för djurens, miljöns och folkhälsans skull. Mitt råd till SVT är därför: lyft luren, ring komikern/vegetarianen Peter Wahlbeck och erbjud honom att leda ett sådant tv-program.

Jonas Paulsson

Till skillnad från Sveriges television, SVT, bejakar näringslivet veganvågen. I april börjar en stor varuhuskedja att servera veganska köttbullar, till våren släpps en vegansk risglasstrut och ett bokförlag släpper en kokbok om veganrätter.

Nya, nyttiga och miljövänliga helvegetariska matvaror sköljer som en störtflod in på butikshyllorna och ersätter kött- och mejeriprodukter. Men SVT har inte ett enda helvegetariskt matlagningsprogram som uppmuntrar denna positiva trend. Det är illa.

Det måste bli ett slut på SVT:s otidsenliga och köttnormativa konservatism. Fyra procent av svenskarna är veganer. En Sifoundersökning visar att var fjärde svensk planerar att äta mer vegetariskt i framtiden, och en tredjedel av landets kommuner har infört köttfria dagar i skolan eller på annat sätt minskat konsumtionen av kött i motsvarande grad.

SVT bör anpassa sig till etablerade vetenskapliga rön. Livsmedelsverket har nyligen offentliggjort sitt förslag om råd om hållbara kostvanor ur ett miljö- och hälsoperspektiv som nu ligger ute på remiss. Verket vill begränsa mjölkdrickandet och ställer sig bakom Världscancerfondens kostråd, som särskilt varnar för rött kött och processade charkvaror. Världscancerfonden råder den som vill minimera risken för cancer att huvudsakligen äta mat från växtriket.

Tiden är mogen för ett växtbaserat matlagningsprogram utan animalier – för djurens, miljöns och folkhälsans skull. Mitt råd till SVT är därför: lyft luren, ring komikern/vegetarianen Peter Wahlbeck och erbjud honom att leda ett sådant tv-program.

Jonas Paulsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.