2015-02-07 06:00

2015-02-07 06:00

Ingen respekt för kunden

LANDSTINGET: Ett telefonisystem som inte fungerar

Nyligen ringde jag till Västerstrands vårdcentral i Karlstad, klockan ett på eftermiddagen när deras telefontid började. Jag fick direkt besked om att det var samtal före mig och att förväntad kötid var sex minuter.

Det kändes bra.

Sedan fick jag mitt könummer, vilket var 14, och blev lite förvånad över att de skulle kunna beta av två samtal i minuten.

Det kunde de förstås inte.

Därpå följde 47 minuters väntan, då jag med jämna mellanrum ömsom upplystes om att jag var placerad i kö och ömsom försäkrades om att de arbetade så fort de kunde. Det gjorde de säkert, och det har jag all respekt för.

Men landstinget har uppenbarligen inte respekt för mig och min tid.

Varför har inte landstingets alla enheter, där det är ett högt kontakttryck, som standard ett system där man blir uppringd i stället för att man ska behöva sitta och vänta – ett system som gör att man inte tvingas att sitta låst vid telefonen i nästan en timme och som gör att patienterna får kontakt i tur och ordning?

Det finns mängder med organisationer – offentliga såväl som privata – där ett standardsystem med uppringning fungerar utmärkt. Varför ska det då behöva vara så svårt att komma i kontakt med landstinget?

”Vi har problem med telefonisystemet” är någonting som man har hört landstinget skylla på i många år.

Gör något åt det då! Allt annat är respektlöst!

Väntar gärna men inte i luren

Nyligen ringde jag till Västerstrands vårdcentral i Karlstad, klockan ett på eftermiddagen när deras telefontid började. Jag fick direkt besked om att det var samtal före mig och att förväntad kötid var sex minuter.

Det kändes bra.

Sedan fick jag mitt könummer, vilket var 14, och blev lite förvånad över att de skulle kunna beta av två samtal i minuten.

Det kunde de förstås inte.

Därpå följde 47 minuters väntan, då jag med jämna mellanrum ömsom upplystes om att jag var placerad i kö och ömsom försäkrades om att de arbetade så fort de kunde. Det gjorde de säkert, och det har jag all respekt för.

Men landstinget har uppenbarligen inte respekt för mig och min tid.

Varför har inte landstingets alla enheter, där det är ett högt kontakttryck, som standard ett system där man blir uppringd i stället för att man ska behöva sitta och vänta – ett system som gör att man inte tvingas att sitta låst vid telefonen i nästan en timme och som gör att patienterna får kontakt i tur och ordning?

Det finns mängder med organisationer – offentliga såväl som privata – där ett standardsystem med uppringning fungerar utmärkt. Varför ska det då behöva vara så svårt att komma i kontakt med landstinget?

”Vi har problem med telefonisystemet” är någonting som man har hört landstinget skylla på i många år.

Gör något åt det då! Allt annat är respektlöst!

Väntar gärna men inte i luren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.