2015-02-06 06:00

2015-02-06 06:00

Nog med dumheter nu!

MEDMÄNSKLIGHET: Hjälpverksamhet kriminaliseras i grannland

Nu har den borgerliga regeringen i Norge lämnat in ett lagförslag mot vad man hävdar vara organiserat tiggeri. De som tigger och de som hjälper ska kunna straffas med upp till ett års fängelse. Om du hjälper en utsatt människa med logi eller resekostnader så kan du få fängelse eller böter.

Då frågar jag mig: hur är det möjligt i ett demokratiskt land, att man kan kriminalisera hjälpverksamhet och medmänsklighet för de som fryser och är hungriga? Vilka gränser ska dras och hur ska man sortera ut människorna i soppköken?

Tiggeri borde inte få finnas och det ska utrotas, men nu ser det ut som det gör i Europa med fattiga och utstötta som irrar omkring. Förhoppningsvis ska vi på sikt kunna hjälpa dessa utsatta grupper, så de kan få en dräglig tillvaro i sina hemländer – men de måste ju överleva under tiden.

Det går inte att få fram ett dylikt lagförslag som är hållbart för alla parter. Enbart om vi har en diktatur som skickar ut kontrollanter på gatorna för att särskilja vilka som är berättigade till att få ta emot hjälp och vilka som får ge hjälp.

Vad påminner detta oss om? Stöveltramp! Det finns inte så starka lagar att de räcker till för att sätta medmänsklighet i bojor.

Nu får det vara nog med dumheterna!

Anna-Lena Rudberg

Nu har den borgerliga regeringen i Norge lämnat in ett lagförslag mot vad man hävdar vara organiserat tiggeri. De som tigger och de som hjälper ska kunna straffas med upp till ett års fängelse. Om du hjälper en utsatt människa med logi eller resekostnader så kan du få fängelse eller böter.

Då frågar jag mig: hur är det möjligt i ett demokratiskt land, att man kan kriminalisera hjälpverksamhet och medmänsklighet för de som fryser och är hungriga? Vilka gränser ska dras och hur ska man sortera ut människorna i soppköken?

Tiggeri borde inte få finnas och det ska utrotas, men nu ser det ut som det gör i Europa med fattiga och utstötta som irrar omkring. Förhoppningsvis ska vi på sikt kunna hjälpa dessa utsatta grupper, så de kan få en dräglig tillvaro i sina hemländer – men de måste ju överleva under tiden.

Det går inte att få fram ett dylikt lagförslag som är hållbart för alla parter. Enbart om vi har en diktatur som skickar ut kontrollanter på gatorna för att särskilja vilka som är berättigade till att få ta emot hjälp och vilka som får ge hjälp.

Vad påminner detta oss om? Stöveltramp! Det finns inte så starka lagar att de räcker till för att sätta medmänsklighet i bojor.

Nu får det vara nog med dumheterna!

Anna-Lena Rudberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.