2015-02-06 06:00

2015-02-06 06:00

Högre lön och fler anställda

VÄRMLAND/SVERIGE: Orsaker till sjuksköterskebristen

Sommar och semestertider kommer i år också och sjuksköterskebristen är större än någonsin.

När ska sjuksköterskans yrkesstatus börja värderas efter förtjänst? Tror arbetsgivaren att yrket är ett kall? Florence Nightingale är död och begraven för länge sen!

När ska våra arbetsgivare ställa sig frågan varför så väljer många att resa till Norge och arbeta? På grund av lönen? Ja, det är delvis rätt. Vi sjuksköterskor behöver också kunna betala våra dagliga utgifter, lån och så vidare. Men lön är mer än kronor och ören! En god lön är bevis på att arbetsuppgifterna är erkända som högt kvalificerade, varje litet misstag kan få stora konsekvenser för patienterna. En god lön är ett bevis på uppskattning och gör det mer attraktivt; fler söker sig till yrket och fler stannar.

Men inte bara lönen spelar roll. I Norge har personalen kortare arbetstid och större personaltäthet vilket innebär lägre stressnivå och mer tid till patienterna. Detta ger i sin tur mycket större arbetstillfredsställelse. I dag går många hem från jobbet med en klump i magen för att man inte räcker till varken för patienterna eller de nyutbildade sjuksköterskor som inte får den vägledning de har rätt till och är i behov av.

Man skyller på sjuksköterskebristen för att städningen och hygienen på vårdavdelningarna är för dålig och när patienter inte kommer fram på telefon till vårdcentralen. Hur många utbildar sig till sjuksköterskor för att bil städerskor, sekreterare och telefonister? Varför avskaffades sjukvårdsbiträdet och var är de duktiga städerskor, som förr höll hygiennivån högt? Ska sjuksköterskan sköta alla dessa uppgifter i tillägg till det vi är utbildade till?

Låt oss få tillbaka sjukvårdsbiträdesutbildningen. Då kunde en massa arbetslösa ungdomar få ett meningsfullt jobb. Återanställ undersköterskorna, så kan sjuksköterskorna frigöras från arbetsuppgifter. Och säg inte att det blir för dyrt, se bara på vad så kallade hyrsköterskor kostar...

Britta

Sjuksköterska, 60+

Sommar och semestertider kommer i år också och sjuksköterskebristen är större än någonsin.

När ska sjuksköterskans yrkesstatus börja värderas efter förtjänst? Tror arbetsgivaren att yrket är ett kall? Florence Nightingale är död och begraven för länge sen!

När ska våra arbetsgivare ställa sig frågan varför så väljer många att resa till Norge och arbeta? På grund av lönen? Ja, det är delvis rätt. Vi sjuksköterskor behöver också kunna betala våra dagliga utgifter, lån och så vidare. Men lön är mer än kronor och ören! En god lön är bevis på att arbetsuppgifterna är erkända som högt kvalificerade, varje litet misstag kan få stora konsekvenser för patienterna. En god lön är ett bevis på uppskattning och gör det mer attraktivt; fler söker sig till yrket och fler stannar.

Men inte bara lönen spelar roll. I Norge har personalen kortare arbetstid och större personaltäthet vilket innebär lägre stressnivå och mer tid till patienterna. Detta ger i sin tur mycket större arbetstillfredsställelse. I dag går många hem från jobbet med en klump i magen för att man inte räcker till varken för patienterna eller de nyutbildade sjuksköterskor som inte får den vägledning de har rätt till och är i behov av.

Man skyller på sjuksköterskebristen för att städningen och hygienen på vårdavdelningarna är för dålig och när patienter inte kommer fram på telefon till vårdcentralen. Hur många utbildar sig till sjuksköterskor för att bil städerskor, sekreterare och telefonister? Varför avskaffades sjukvårdsbiträdet och var är de duktiga städerskor, som förr höll hygiennivån högt? Ska sjuksköterskan sköta alla dessa uppgifter i tillägg till det vi är utbildade till?

Låt oss få tillbaka sjukvårdsbiträdesutbildningen. Då kunde en massa arbetslösa ungdomar få ett meningsfullt jobb. Återanställ undersköterskorna, så kan sjuksköterskorna frigöras från arbetsuppgifter. Och säg inte att det blir för dyrt, se bara på vad så kallade hyrsköterskor kostar...

Britta

Sjuksköterska, 60+

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.