2015-02-05 06:00

2015-02-05 06:00

Låt aldrig politiken hindra

RELATIONER:

För ett tag sedan fick jag reda på att en syskonrelation hade splittrats på grund av deras olika åsikter inom politik. Han är Sverigedemokrat, hon håller på Feministiskt initiativ. De stod alltså fast vid sina politiska åsikter så hårt att de som syskon inte pratar med varandra längre.

För mig är det här tankesättet helt obegripligt. Visst, det finns inget som gör mig mer stolt än när andra människor engagerar sig i politik och vill göra sina egna röster hörda men det finns en gräns. Ovanför är bara ett av många exempel det finns på det här. Under valtiderna kunde jag läsa dagligen om människor som var beredda att ta bort andra från sin Facebook på grund av dess politiska åsikter. Visst, ta bort Facebook-vänner hur du vill, men vad gör du med dina nära och kära som har andra åsikter än du själv? Jag har själv kämpat med mig själv när det gäller detta. Jag är en sådan människa som är öppen med vad jag tycker och tänker när det gäller politik. Jag vet även att jag har flera vänner och bekanta som står för det jag inte står för, till exempel Sverigedemokraternas politik, som är, och har varit ett stort debattområde under en lång tid. I början gjorde jag allt för att omvända mina vänner, prata dem till rätta, säga det jag anser är rätt när det gäller politik. Jag har också tagit bort människor från min Facebook på grund av deras extrema åsikter, men jag skulle aldrig kunna göra så mot mina vänner och familj som jag umgås med dagligen, där går gränsen.

Jag menar inte på att man ska sluta diskutera med varandra, för det är jag helt för! Diskutera med dina vänner, familj och partner om politik och dess handlingar men håll det alltid till diskussion och låt det aldrig övergå till något annat.

Som sagt, jag tycker politik är bland det viktigaste som finns, men det måste finnas en gräns. Om du nu är medveten om vad någon i din familj tycker, eller om dina vänner har andra politiska åsikter än dig själv, ta det, svälj det och låt det gå vidare för en relation är så mycket viktigare än vad du röstar på för parti.

Evelina Andersson

För ett tag sedan fick jag reda på att en syskonrelation hade splittrats på grund av deras olika åsikter inom politik. Han är Sverigedemokrat, hon håller på Feministiskt initiativ. De stod alltså fast vid sina politiska åsikter så hårt att de som syskon inte pratar med varandra längre.

För mig är det här tankesättet helt obegripligt. Visst, det finns inget som gör mig mer stolt än när andra människor engagerar sig i politik och vill göra sina egna röster hörda men det finns en gräns. Ovanför är bara ett av många exempel det finns på det här. Under valtiderna kunde jag läsa dagligen om människor som var beredda att ta bort andra från sin Facebook på grund av dess politiska åsikter. Visst, ta bort Facebook-vänner hur du vill, men vad gör du med dina nära och kära som har andra åsikter än du själv? Jag har själv kämpat med mig själv när det gäller detta. Jag är en sådan människa som är öppen med vad jag tycker och tänker när det gäller politik. Jag vet även att jag har flera vänner och bekanta som står för det jag inte står för, till exempel Sverigedemokraternas politik, som är, och har varit ett stort debattområde under en lång tid. I början gjorde jag allt för att omvända mina vänner, prata dem till rätta, säga det jag anser är rätt när det gäller politik. Jag har också tagit bort människor från min Facebook på grund av deras extrema åsikter, men jag skulle aldrig kunna göra så mot mina vänner och familj som jag umgås med dagligen, där går gränsen.

Jag menar inte på att man ska sluta diskutera med varandra, för det är jag helt för! Diskutera med dina vänner, familj och partner om politik och dess handlingar men håll det alltid till diskussion och låt det aldrig övergå till något annat.

Som sagt, jag tycker politik är bland det viktigaste som finns, men det måste finnas en gräns. Om du nu är medveten om vad någon i din familj tycker, eller om dina vänner har andra politiska åsikter än dig själv, ta det, svälj det och låt det gå vidare för en relation är så mycket viktigare än vad du röstar på för parti.

Evelina Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.