2015-02-05 06:00

2015-02-05 06:00

Egoister som biter sig fast

40-TALISTER:

Jag läser med förvåning Bertils insändare (NWT 3/2) där han förfasar sig över att han endast får sjukersättning i 180 dagar om han skulle bli långvarigt sjuk för att han är över 70 år och fortfarande jobbar. Maken till egoister dessa 40-talister är som biter sig fast på arbetsmarknaden med näbbar och klor, trots att de nog är den sista pensionskullen som får en pension som är möjlig att klara sig drägligt på.

När de var unga kunde de välja och vraka på arbetstillfällen trots många gånger bristfällig utbildning. När de sedan skulle sätta bo kunde de bygga sig ett hus för en överkomlig summa, låna till hela summan och dra av 75 procent av räntekostnaden. Den relativt höga inflationen såg till att de tjänade på att låna pengar. De nu upptrissade bostadspriserna gör att de gamla som under livets gång investerat i bostadsrätt eller villa, vid en försäljning än en gång kan ta fram kniven och skära guld.

De unga i dag har ohyggliga krav på sig. Utbildningarna ska vara långa samtidigt som de måste jobba många år för att få någon pension. Jobben är fåtaliga och tillfälliga anställningar är mer regel än undantag. Många ungdomar går år efter år utan arbete medan andra har tillfälliga jobb och alla har de en ständig press på sig. Att köpa en lägenhet eller hus i dag innebär en livslång skuldsättning och endast de unga som lyckats få fast anställning eller som har välbeställda föräldrar kommer ifråga.

Bertil, varva ner och försök att njuta lite av livet på ålderns höst. Kliv åt sidan och släpp fram ungdomarna på arbetsmarknaden så att de får möjlighet att skapa sig ett liv. Blir ditt jobbsug för starkt kan du väl alltid engagera dig ideellt i dina yngre medmänniskor, som hamnat i svårigheter på grund av dagens hårda villkor.

PROsten

Jag läser med förvåning Bertils insändare (NWT 3/2) där han förfasar sig över att han endast får sjukersättning i 180 dagar om han skulle bli långvarigt sjuk för att han är över 70 år och fortfarande jobbar. Maken till egoister dessa 40-talister är som biter sig fast på arbetsmarknaden med näbbar och klor, trots att de nog är den sista pensionskullen som får en pension som är möjlig att klara sig drägligt på.

När de var unga kunde de välja och vraka på arbetstillfällen trots många gånger bristfällig utbildning. När de sedan skulle sätta bo kunde de bygga sig ett hus för en överkomlig summa, låna till hela summan och dra av 75 procent av räntekostnaden. Den relativt höga inflationen såg till att de tjänade på att låna pengar. De nu upptrissade bostadspriserna gör att de gamla som under livets gång investerat i bostadsrätt eller villa, vid en försäljning än en gång kan ta fram kniven och skära guld.

De unga i dag har ohyggliga krav på sig. Utbildningarna ska vara långa samtidigt som de måste jobba många år för att få någon pension. Jobben är fåtaliga och tillfälliga anställningar är mer regel än undantag. Många ungdomar går år efter år utan arbete medan andra har tillfälliga jobb och alla har de en ständig press på sig. Att köpa en lägenhet eller hus i dag innebär en livslång skuldsättning och endast de unga som lyckats få fast anställning eller som har välbeställda föräldrar kommer ifråga.

Bertil, varva ner och försök att njuta lite av livet på ålderns höst. Kliv åt sidan och släpp fram ungdomarna på arbetsmarknaden så att de får möjlighet att skapa sig ett liv. Blir ditt jobbsug för starkt kan du väl alltid engagera dig ideellt i dina yngre medmänniskor, som hamnat i svårigheter på grund av dagens hårda villkor.

PROsten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.