2015-01-29 06:00

2015-01-29 06:00

Gnäll inte på musikutbudet

RADIO: Inte enbart till för dem som är 65+

Det har skrivits en del om lokalradions musikutbud där skribenterna kräver att utbudet ska anpassas till dem som är 65+. Jag vill därför påminna att SR:s uppdrag är att sända till allmänheten, inte enbart till de som är 65+.

P4 är den enda kanal i Sveriges Radios, SR, utbud som sänder aktuell trafikinformation, varningar och nyheter med lokal anknytning. Detta hittar man inte i exempelvis Mix Megapol, Rix, NRJ eller KN Radio. Min fråga till insändarskribenterna är då om vi som är 65- inte ska få tillgång till denna information, utan att behöva få sår i öronen på grund av stenkakor och dansband? Jag är själv 45 år och har inget emot Snoop Dogg. Den musiken var populär när jag var 20–25, precis som Louis Armstrong och Count Basie var under er uppväxt. Och även jag betalar licens!

Även om skribenterna har en uppfattning om att musikutbudet i P4 är uselt är jag tveksam till att så är fallet. P4 har inte sällan 40 procent av lyssnarna i lyssnarmätningarna. Alltså måste man göra något rätt, eller hur? Varje radiostation har ett format och detta format har man för att lyssnarna ska känna igen sig. Det kan exempelvis vara hur programledarna ska bete sig, vilken musik som spelas och så vidare. Musiken väljs sedan ut av så kallade musikläggare, som har att följa detta format. Det är inte sällan personer med bra mycket bättre musikkunnande än skribenterna.

Så sluta att gnälla och acceptera att ni får samsas med andra, även de som är yngre än ni själva. Kan jag acceptera att ibland höra musik som passar era öron, är det rimligt att även ni får tåla musik för yngre lyssnare.

LOL

Det har skrivits en del om lokalradions musikutbud där skribenterna kräver att utbudet ska anpassas till dem som är 65+. Jag vill därför påminna att SR:s uppdrag är att sända till allmänheten, inte enbart till de som är 65+.

P4 är den enda kanal i Sveriges Radios, SR, utbud som sänder aktuell trafikinformation, varningar och nyheter med lokal anknytning. Detta hittar man inte i exempelvis Mix Megapol, Rix, NRJ eller KN Radio. Min fråga till insändarskribenterna är då om vi som är 65- inte ska få tillgång till denna information, utan att behöva få sår i öronen på grund av stenkakor och dansband? Jag är själv 45 år och har inget emot Snoop Dogg. Den musiken var populär när jag var 20–25, precis som Louis Armstrong och Count Basie var under er uppväxt. Och även jag betalar licens!

Även om skribenterna har en uppfattning om att musikutbudet i P4 är uselt är jag tveksam till att så är fallet. P4 har inte sällan 40 procent av lyssnarna i lyssnarmätningarna. Alltså måste man göra något rätt, eller hur? Varje radiostation har ett format och detta format har man för att lyssnarna ska känna igen sig. Det kan exempelvis vara hur programledarna ska bete sig, vilken musik som spelas och så vidare. Musiken väljs sedan ut av så kallade musikläggare, som har att följa detta format. Det är inte sällan personer med bra mycket bättre musikkunnande än skribenterna.

Så sluta att gnälla och acceptera att ni får samsas med andra, även de som är yngre än ni själva. Kan jag acceptera att ibland höra musik som passar era öron, är det rimligt att även ni får tåla musik för yngre lyssnare.

LOL

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.