2015-01-28 06:00

2015-01-28 06:00

Svenskarna är inte egoistiska

TIGGERI:

Svar till signaturen Sören (NWT 27/1):

Din insändare får du det att framstå som att vi svenskar roar oss mer än vi hjälper. Bland annat för du fram att vi årligen julhandlar för 63 miljarder kronor. Sanningen är att i den siffran ryms hela decembers vanliga handel förutom den rena julhandeln. Till exempel ingår mat och kläder åt våra barn. Ökningen i handeln vid jul är i stället 15 miljarder. Om detta kan du läsa i Timbrorapporten ”Julhandelns eviga uppgång?” Men också i den siffran ingår mer än bara nöjen. Till många barns förtret är inte alla klappar fullt så hårda och roliga som de önskat, utan istället nyttiga saker för resten av året.

Men här ska du få några andra siffror om vår hjälpsamhet. Regeringens egen utredare Jan Ekberg har beräknat att invandringen kostade ungefär 50 miljarder kronor mer än den genererade i inkomster år 2006. Sedan dess har invandringen ökat med i runda slängar 30 procent. Uppskattningsvis betalar vi alltså runt 65 miljarder årligen för att hjälpa människor som flyr från andra länder. I Sverige finns ungefär 4.8 miljoner arbetande människor. 65 miljarder utslaget på 4,8 miljoner blir ungefär 13 500 kronor per år och arbetande person. Det kallar jag hjälpsamhet!

Nationalekonomen Jan Tullberg har kommit fram till en betydligt högre, men omdebatterad, siffra på 250 miljarder kronor årligen. Då pratar vi om 52 000 kronor per arbetande person och år. Eller i runda slängar 4 300 kronor i månaden. Då kan vi verkligen prata om hjälpsamhet!

Kan du med lätthet trolla fram dessa extra summor varje månad så kan jag bara gratulera. För större delen av befolkningen utgör gåvan via skattsedeln en avsevärd del av de pengar man får över efter alla fasta utgifter varje månad. Precis som att din julhandelssiffra omfattar utgifter som inte går att plocka bort för december månad utan att låta våra barn svälta och bli utan kläder.

Nej, svenskarna är inte egoistiska och vi lägger inte mer på julklappar än på att hjälpa. Det finns många djupt behövande svenskar som inte sitter med en pappersmugg utanför affärerna. Pengarna räcker inte till för att ta hand om dem i äldrevården, sjukvården och på andra platser i samhället. Ska en befolkning som faktiskt ger så mycket pengar som vi gör verkligen behöva ta ansvar även för Rumäniens medborgare? När Rumänien, precis som signaturen Jan-Erik skrev i sin insändare 22/1, får enorma summor av EU varje år. Där ingår ytterligare pengar från svenska folket utöver de jag redan har tagit upp ovan.

Ditt dåliga samvete

Svar till signaturen Sören (NWT 27/1):

Din insändare får du det att framstå som att vi svenskar roar oss mer än vi hjälper. Bland annat för du fram att vi årligen julhandlar för 63 miljarder kronor. Sanningen är att i den siffran ryms hela decembers vanliga handel förutom den rena julhandeln. Till exempel ingår mat och kläder åt våra barn. Ökningen i handeln vid jul är i stället 15 miljarder. Om detta kan du läsa i Timbrorapporten ”Julhandelns eviga uppgång?” Men också i den siffran ingår mer än bara nöjen. Till många barns förtret är inte alla klappar fullt så hårda och roliga som de önskat, utan istället nyttiga saker för resten av året.

Men här ska du få några andra siffror om vår hjälpsamhet. Regeringens egen utredare Jan Ekberg har beräknat att invandringen kostade ungefär 50 miljarder kronor mer än den genererade i inkomster år 2006. Sedan dess har invandringen ökat med i runda slängar 30 procent. Uppskattningsvis betalar vi alltså runt 65 miljarder årligen för att hjälpa människor som flyr från andra länder. I Sverige finns ungefär 4.8 miljoner arbetande människor. 65 miljarder utslaget på 4,8 miljoner blir ungefär 13 500 kronor per år och arbetande person. Det kallar jag hjälpsamhet!

Nationalekonomen Jan Tullberg har kommit fram till en betydligt högre, men omdebatterad, siffra på 250 miljarder kronor årligen. Då pratar vi om 52 000 kronor per arbetande person och år. Eller i runda slängar 4 300 kronor i månaden. Då kan vi verkligen prata om hjälpsamhet!

Kan du med lätthet trolla fram dessa extra summor varje månad så kan jag bara gratulera. För större delen av befolkningen utgör gåvan via skattsedeln en avsevärd del av de pengar man får över efter alla fasta utgifter varje månad. Precis som att din julhandelssiffra omfattar utgifter som inte går att plocka bort för december månad utan att låta våra barn svälta och bli utan kläder.

Nej, svenskarna är inte egoistiska och vi lägger inte mer på julklappar än på att hjälpa. Det finns många djupt behövande svenskar som inte sitter med en pappersmugg utanför affärerna. Pengarna räcker inte till för att ta hand om dem i äldrevården, sjukvården och på andra platser i samhället. Ska en befolkning som faktiskt ger så mycket pengar som vi gör verkligen behöva ta ansvar även för Rumäniens medborgare? När Rumänien, precis som signaturen Jan-Erik skrev i sin insändare 22/1, får enorma summor av EU varje år. Där ingår ytterligare pengar från svenska folket utöver de jag redan har tagit upp ovan.

Ditt dåliga samvete

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.