2015-01-28 06:00

2015-01-28 06:00

Radio nu och i framtiden

MUSIK/DIGITALISERING:

Det har skrivits en del om lokalradions musikutbud där skribenterna kräver att utbudet ska anpassas till dem som är 65+. Jag vill därför påminna att SR:s uppdrag är att sända till allmänheten, inte enbart till de som är 65+.

P4 är den enda kanal i Sveriges Radios, SR, utbud som sänder aktuell trafikinformation, varningar och nyheter med lokal anknytning. Detta hittar man inte i exempelvis Mix Megapol, Rix, NRJ eller KN Radio. Min fråga till insändarskribenterna är då om vi som är 65- inte ska få tillgång till denna information, utan att behöva få sår i öronen på grund av stenkakor och dansband? Jag är själv 45 år och har inget emot Snoop Dogg. Den musiken var populär när jag var 20–25, precis som Louis Armstrong och Count Basie var under er uppväxt. Och även jag betalar licens!

Även om skribenterna har en uppfattning om att musikutbudet i P4 är uselt är jag tveksam till att så är fallet. P4 har inte sällan 40 procent av lyssnarna i lyssnarmätningarna. Alltså måste man göra något rätt, eller hur? Varje radiostation har ett format och detta format har man för att lyssnarna ska känna igen sig. Det kan exempelvis vara hur programledarna ska bete sig, vilken musik som spelas och så vidare. Musiken väljs sedan ut av så kallade musikläggare, som har att följa detta format. Det är inte sällan personer med bra mycket bättre musikkunnande än skribenterna.

Så sluta att gnälla och acceptera att ni får samsas med andra, även de som är yngre än ni själva. Kan jag acceptera att ibland höra musik som passar era öron, är det rimligt att även ni får tåla musik för yngre lyssnare.

Sedan en liten känga till SR och de andra stora radiobolagen. För inte så länge sedan såg jag en insändare om den nya digitalradion. Enligt skribenten skulle de gamla radioapparaterna bli värdelösa. Detta är en sanning med modifikation. Det finns i dag små FM-sändare att köpa. Redan nu är det många som kopplar mobiltelefonen till en sådan sändare och lyssnar på radio över internet. Utbudet är mycket större, så det är kanske inte så konstigt. Även nya radioapparater har inte sällan både DAB+ och internetradio inbyggt. Alltså behöver inte radion tystna bara för att ett gammalt sändningssystem ersätts med ett nyare. Det är en del av utvecklingen. Däremot måste lyssnarna anpassa sig till att radio kanske måste tas emot på ett annat sätt. Detta har till stor del redan skett. Många lyssnar på internetradio med hjälp av små FM-sändare och dessa går åt som smör. Detta har lett till att DAB+ har blivit en flopp i flera länder. Varför köpa mottagare för DAB+ när man kan lyssna med befintlig utrustning?

Ljudkvaliteten i DAB+ är inte något vidare att skryta om och det förekommer gott om radioskuggor, alltså att det blir tyst i radioapparaten, jämfört med om man lyssnar på FM-bandet. Anledningen är att DAB+ sänds på högre frekvenser och med lägre effekt. Frågan är om ett system som riskerar bli tyst är bättre när ett viktigt meddelande måste sändas ut till allmänheten, exempelvis då det har skett ett utsläpp på bruket i Skoghall eller Grums? Jag är tveksam.

Men varför då introducera något som är så dåligt? De som har drivit på övergången och släckningen av FM är stora bolag, SR, Discovery Communications och MTG. De sistnämnda äger Mix Megapol, Rix, NRJ med flera kanaler och har aldrig uppskattat konkurrens.

I dag kan småentreprenörer starta lokala radiostationer vilket ger en sund konkurrens och ett bättre utbud. En FM-sändare kan kosta allt från 15 000 kronor och uppåt, beroende på vad man vill ha. Det är alltså inte dyrt och sändaren ägs sedan av radiostationen själv.

När DAB+ införs försvinner denna möjlighet. Man kommer inte längre att äga sina sändare. Stationerna måste samsas i en så kallad mux, på samma sätt som i digital-tv. De som ska hyra ut infrastrukturen heter Teracom och kommer att ha ensamrätt på detta. Som bekant leder monopol till högre priser, vilket inte är ett problem för den med ekonomiska muskler men däremot för den lille aktören. I värsta fall får de små lokala radiostationerna lägga ner och i bästa fall sända med låg kvalitet till ett billigare pris i DAB+ eller över internet. För att göra det ännu svårare är kraven för att få ett tillstånd för digitalradion att man ska kunna uppvisa en god ekonomi ett antal år framåt – i förväg! Hur många små lokala radiostationer har den möjligheten?

Resultatet av digitalradion blir alltså ett utbud med SR:s kanaler och Stockholmsbaserad skvalradio från dessa två stora bolag. De små lokala radiostationerna kan ni glömma. Antalet radiostationer blir alltså färre, även om de som lobbar för digitalradion vill påstå motsatsen. Så sett kanske radioapparaterna blir värdelösa även om de inte tystnar.

Mitt tips för er som vill stödja och behålla de lokala radiostationerna är att redan i dag skaffa en internetradio och en liten sändare som ni kan koppla till mobilen och lyssna på internetsändningen i bilradion. Alternativet är dyra konverteringssatser eller ett byte av alla radioapparater. Gissa om priset stiger när det blir dags? Valet är ert!

LOL

Det har skrivits en del om lokalradions musikutbud där skribenterna kräver att utbudet ska anpassas till dem som är 65+. Jag vill därför påminna att SR:s uppdrag är att sända till allmänheten, inte enbart till de som är 65+.

P4 är den enda kanal i Sveriges Radios, SR, utbud som sänder aktuell trafikinformation, varningar och nyheter med lokal anknytning. Detta hittar man inte i exempelvis Mix Megapol, Rix, NRJ eller KN Radio. Min fråga till insändarskribenterna är då om vi som är 65- inte ska få tillgång till denna information, utan att behöva få sår i öronen på grund av stenkakor och dansband? Jag är själv 45 år och har inget emot Snoop Dogg. Den musiken var populär när jag var 20–25, precis som Louis Armstrong och Count Basie var under er uppväxt. Och även jag betalar licens!

Även om skribenterna har en uppfattning om att musikutbudet i P4 är uselt är jag tveksam till att så är fallet. P4 har inte sällan 40 procent av lyssnarna i lyssnarmätningarna. Alltså måste man göra något rätt, eller hur? Varje radiostation har ett format och detta format har man för att lyssnarna ska känna igen sig. Det kan exempelvis vara hur programledarna ska bete sig, vilken musik som spelas och så vidare. Musiken väljs sedan ut av så kallade musikläggare, som har att följa detta format. Det är inte sällan personer med bra mycket bättre musikkunnande än skribenterna.

Så sluta att gnälla och acceptera att ni får samsas med andra, även de som är yngre än ni själva. Kan jag acceptera att ibland höra musik som passar era öron, är det rimligt att även ni får tåla musik för yngre lyssnare.

Sedan en liten känga till SR och de andra stora radiobolagen. För inte så länge sedan såg jag en insändare om den nya digitalradion. Enligt skribenten skulle de gamla radioapparaterna bli värdelösa. Detta är en sanning med modifikation. Det finns i dag små FM-sändare att köpa. Redan nu är det många som kopplar mobiltelefonen till en sådan sändare och lyssnar på radio över internet. Utbudet är mycket större, så det är kanske inte så konstigt. Även nya radioapparater har inte sällan både DAB+ och internetradio inbyggt. Alltså behöver inte radion tystna bara för att ett gammalt sändningssystem ersätts med ett nyare. Det är en del av utvecklingen. Däremot måste lyssnarna anpassa sig till att radio kanske måste tas emot på ett annat sätt. Detta har till stor del redan skett. Många lyssnar på internetradio med hjälp av små FM-sändare och dessa går åt som smör. Detta har lett till att DAB+ har blivit en flopp i flera länder. Varför köpa mottagare för DAB+ när man kan lyssna med befintlig utrustning?

Ljudkvaliteten i DAB+ är inte något vidare att skryta om och det förekommer gott om radioskuggor, alltså att det blir tyst i radioapparaten, jämfört med om man lyssnar på FM-bandet. Anledningen är att DAB+ sänds på högre frekvenser och med lägre effekt. Frågan är om ett system som riskerar bli tyst är bättre när ett viktigt meddelande måste sändas ut till allmänheten, exempelvis då det har skett ett utsläpp på bruket i Skoghall eller Grums? Jag är tveksam.

Men varför då introducera något som är så dåligt? De som har drivit på övergången och släckningen av FM är stora bolag, SR, Discovery Communications och MTG. De sistnämnda äger Mix Megapol, Rix, NRJ med flera kanaler och har aldrig uppskattat konkurrens.

I dag kan småentreprenörer starta lokala radiostationer vilket ger en sund konkurrens och ett bättre utbud. En FM-sändare kan kosta allt från 15 000 kronor och uppåt, beroende på vad man vill ha. Det är alltså inte dyrt och sändaren ägs sedan av radiostationen själv.

När DAB+ införs försvinner denna möjlighet. Man kommer inte längre att äga sina sändare. Stationerna måste samsas i en så kallad mux, på samma sätt som i digital-tv. De som ska hyra ut infrastrukturen heter Teracom och kommer att ha ensamrätt på detta. Som bekant leder monopol till högre priser, vilket inte är ett problem för den med ekonomiska muskler men däremot för den lille aktören. I värsta fall får de små lokala radiostationerna lägga ner och i bästa fall sända med låg kvalitet till ett billigare pris i DAB+ eller över internet. För att göra det ännu svårare är kraven för att få ett tillstånd för digitalradion att man ska kunna uppvisa en god ekonomi ett antal år framåt – i förväg! Hur många små lokala radiostationer har den möjligheten?

Resultatet av digitalradion blir alltså ett utbud med SR:s kanaler och Stockholmsbaserad skvalradio från dessa två stora bolag. De små lokala radiostationerna kan ni glömma. Antalet radiostationer blir alltså färre, även om de som lobbar för digitalradion vill påstå motsatsen. Så sett kanske radioapparaterna blir värdelösa även om de inte tystnar.

Mitt tips för er som vill stödja och behålla de lokala radiostationerna är att redan i dag skaffa en internetradio och en liten sändare som ni kan koppla till mobilen och lyssna på internetsändningen i bilradion. Alternativet är dyra konverteringssatser eller ett byte av alla radioapparater. Gissa om priset stiger när det blir dags? Valet är ert!

LOL

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.