2015-01-28 06:00

2015-01-28 06:00

Håll jouröppet i helgerna!

RÖDA DAGAR: Vårdcentralerna utnyttjas för dåligt

Landstinget i Värmland har problem med att värmlänningarna är sjuka och i tid och otid söker sig till den oftast hårt belastade akuten vid Centralsjukhuset i Karlstad, CSK.

På flera orter i Värmland finns vårdcentraler som har öppettider som inte svarar mot kundens behov. Om de lokala vårdcentralerna var öppna längre var dag samt hade jouröppet på helger, inklusive röda dagar mitt i veckan/storhelger, och om det alternerade vilken vårdcentral man kunde uppsöka, så skulle det väl minska belastningen på akuten?

Varje vårdcentral har ju personal som väl känner till lokaliteterna på sin ordinarie arbetsplats. Om nu vårdcentralens personal började arbeta obekväma arbetstider för att täcka upp de helgturer som just denna orts vårdcentral har öppet, innebär det ett jämnare flöde av patienter på CSK-akuten samt nöjdare kunder inom landstinget.

Hur kommer det sig att dessa lokaler får stå tomma utan verksamhet helg efter helg? Detta menar jag är ett stort resursslöseri!

Det kommer att innebära en merkostnad att ha vårdcentralens personal till att täcka en helg i månaden, men i långa loppet blir det billigare än bygga nytt vid CSK-akuten där varken mark för byggnad eller parkering finns. Vid befintliga den vårdcentralen finns ju redan byggnaden samt parkering och kompetent personal.

Så i år hoppas jag att ni politiker arbetar på att det för värmlänningen bara enkelt ska kunna ringa 1177, få rådgivning och upplysning till vilken vårdcentral man ska vända sig till just den helg då man söker. Kompetent personal på vårdcentralen ska kunna hjälpa de sökande patienterna och endast i nödfall skicka dem till akuten.

Vi måste lära oss att som kund i vården inte åberopa mer resurser än tillståndet kräver. Mycket av det som i dag görs på akuten kan absolut avhjälpas på vårdcentralen!

Ansvariga politiker bör ge svar på hur de tänker...

Margareta Jonsson

Kil

Landstinget i Värmland har problem med att värmlänningarna är sjuka och i tid och otid söker sig till den oftast hårt belastade akuten vid Centralsjukhuset i Karlstad, CSK.

På flera orter i Värmland finns vårdcentraler som har öppettider som inte svarar mot kundens behov. Om de lokala vårdcentralerna var öppna längre var dag samt hade jouröppet på helger, inklusive röda dagar mitt i veckan/storhelger, och om det alternerade vilken vårdcentral man kunde uppsöka, så skulle det väl minska belastningen på akuten?

Varje vårdcentral har ju personal som väl känner till lokaliteterna på sin ordinarie arbetsplats. Om nu vårdcentralens personal började arbeta obekväma arbetstider för att täcka upp de helgturer som just denna orts vårdcentral har öppet, innebär det ett jämnare flöde av patienter på CSK-akuten samt nöjdare kunder inom landstinget.

Hur kommer det sig att dessa lokaler får stå tomma utan verksamhet helg efter helg? Detta menar jag är ett stort resursslöseri!

Det kommer att innebära en merkostnad att ha vårdcentralens personal till att täcka en helg i månaden, men i långa loppet blir det billigare än bygga nytt vid CSK-akuten där varken mark för byggnad eller parkering finns. Vid befintliga den vårdcentralen finns ju redan byggnaden samt parkering och kompetent personal.

Så i år hoppas jag att ni politiker arbetar på att det för värmlänningen bara enkelt ska kunna ringa 1177, få rådgivning och upplysning till vilken vårdcentral man ska vända sig till just den helg då man söker. Kompetent personal på vårdcentralen ska kunna hjälpa de sökande patienterna och endast i nödfall skicka dem till akuten.

Vi måste lära oss att som kund i vården inte åberopa mer resurser än tillståndet kräver. Mycket av det som i dag görs på akuten kan absolut avhjälpas på vårdcentralen!

Ansvariga politiker bör ge svar på hur de tänker...

Margareta Jonsson

Kil

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.