2015-01-27 06:00

2015-01-27 06:00

Ytterst tveksamma analyser

RELIGION:

Svar till signaturen Analyskritiken (NWT 12/1):

Du hävdar att islams koppling till terrorism är som att länka samman Anders Brevik med ”den vite, kristne mannen”. Bara det faktum att man jämför avarter av en världsreligion, med en mentalt förvirrad individ, tillika mördare, gör mig mycket betänksam. Är det för att svärta ned eller för att urskulda som man tar till så absurda jämförelser?

Islam måste kunna förvaras utifrån den egna läran och den diskussionen saknar jag verkligen. Eftersom en känd svensk politiker i SVT:s Agenda nyligen drog fram Anders Brevik som en representant för den kristna tron, med undertonen ”de är minsann inte bättre än någon annan” vill jag exemplifiera från Jesu lära och överlämna till läsaren att bedöma i vad mån Brevik passar in.

Den kristna tron utgår från ett personligt ställningstagande och går därför inte att kollektivisera. Kristendomen handlar inte om etikett – vad man säger sig vara – utan om innehåll, vad man faktiskt är. Att enbart säga ”Herre, Herre” räcker inte. Utan det är de som gör min himmelske Faders vilja som är mina efterföljare, säger Jesus. Likaså uppmanar han oss att inte dräpa! Att döda i Jesu namn är en absurditet som står i bjärt kontrast till Jesu kärlekslära.

På ett annat ställe undervisar Jesus oss med orden: Om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom. Om någon vill processa med dig om att få din skjorta, så ge honom din mantel också. Om någon vill tvinga dig att följa med en mil i hans tjänst, så gå två mil.

Sammanfattningsvis: var generös och bemöt andra på det sätt du själv vill bli bemött!

Kristen

Svar till signaturen Analyskritiken (NWT 12/1):

Du hävdar att islams koppling till terrorism är som att länka samman Anders Brevik med ”den vite, kristne mannen”. Bara det faktum att man jämför avarter av en världsreligion, med en mentalt förvirrad individ, tillika mördare, gör mig mycket betänksam. Är det för att svärta ned eller för att urskulda som man tar till så absurda jämförelser?

Islam måste kunna förvaras utifrån den egna läran och den diskussionen saknar jag verkligen. Eftersom en känd svensk politiker i SVT:s Agenda nyligen drog fram Anders Brevik som en representant för den kristna tron, med undertonen ”de är minsann inte bättre än någon annan” vill jag exemplifiera från Jesu lära och överlämna till läsaren att bedöma i vad mån Brevik passar in.

Den kristna tron utgår från ett personligt ställningstagande och går därför inte att kollektivisera. Kristendomen handlar inte om etikett – vad man säger sig vara – utan om innehåll, vad man faktiskt är. Att enbart säga ”Herre, Herre” räcker inte. Utan det är de som gör min himmelske Faders vilja som är mina efterföljare, säger Jesus. Likaså uppmanar han oss att inte dräpa! Att döda i Jesu namn är en absurditet som står i bjärt kontrast till Jesu kärlekslära.

På ett annat ställe undervisar Jesus oss med orden: Om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom. Om någon vill processa med dig om att få din skjorta, så ge honom din mantel också. Om någon vill tvinga dig att följa med en mil i hans tjänst, så gå två mil.

Sammanfattningsvis: var generös och bemöt andra på det sätt du själv vill bli bemött!

Kristen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.