2015-01-27 06:00

2015-01-27 06:00

Skolan riskerar nedläggning

STÖLLET:

Tjänstemännen i Torsby kommun har enligt barn- och bildningsnämndens ordförande gjort en bra utredning om skolorna i kommunen, kan vi läsa i NWT. Bakgrunden till utredningen, säger de, är att resultaten är för låga i Torsby kommun.

Vi undrar vem som tror att resultaten kommer att bli bättre när sexåringar tvingas att åka fem mil enkel resa till skolan mycket tidigt på morgonen. Resultaten kan inte öka när de får långa dagar och inte orkar lägga ner tid på läxor på kvällen och koncentrera sig på lektionerna på dagarna. Detta har vi redan bevis på med de elever från klasserna 6–9 som nu tvingas åka linjebuss till skolan klockan 06.30 och kommer hem först 17.30. De får vänta på att skolan ska börja på morgonen och de får gå och vänta på att linjebussen ska gå hem på eftermiddagen. De eleverna har hög frånvaro, lägre betyg och sämre trivsel i skolan överlag. Det är inte mycket ork kvar till läxor på kvällen.

Utredningen säger också att det blir fler behöriga lärare på detta sätt. Just nu är det behöriga lärare på Stölletskolan i alla ämnen utom syslöjd. Samt förskollärare med mycket lång erfarenhet.

Stölletskolan bör få ha kvar den undervisning som är där nu från år F-5! Med behöriga lärare lär sig dessa barn lika mycket i en liten grupp som om de ska åka långt varje dag och kanske få mer frånvaro, sämre trivsel och med det lägre måluppfyllelse. Trivsel och välmående är faktorer som man vet spelar stor roll vid inlärning!

Nu hoppas vi på att ni politiker i Torsby kommun tänker på våra barn och även försöker bevara landsbygden i kommunen. Vi kan inte acceptera detta!

Föräldrar i Stöllet

Tjänstemännen i Torsby kommun har enligt barn- och bildningsnämndens ordförande gjort en bra utredning om skolorna i kommunen, kan vi läsa i NWT. Bakgrunden till utredningen, säger de, är att resultaten är för låga i Torsby kommun.

Vi undrar vem som tror att resultaten kommer att bli bättre när sexåringar tvingas att åka fem mil enkel resa till skolan mycket tidigt på morgonen. Resultaten kan inte öka när de får långa dagar och inte orkar lägga ner tid på läxor på kvällen och koncentrera sig på lektionerna på dagarna. Detta har vi redan bevis på med de elever från klasserna 6–9 som nu tvingas åka linjebuss till skolan klockan 06.30 och kommer hem först 17.30. De får vänta på att skolan ska börja på morgonen och de får gå och vänta på att linjebussen ska gå hem på eftermiddagen. De eleverna har hög frånvaro, lägre betyg och sämre trivsel i skolan överlag. Det är inte mycket ork kvar till läxor på kvällen.

Utredningen säger också att det blir fler behöriga lärare på detta sätt. Just nu är det behöriga lärare på Stölletskolan i alla ämnen utom syslöjd. Samt förskollärare med mycket lång erfarenhet.

Stölletskolan bör få ha kvar den undervisning som är där nu från år F-5! Med behöriga lärare lär sig dessa barn lika mycket i en liten grupp som om de ska åka långt varje dag och kanske få mer frånvaro, sämre trivsel och med det lägre måluppfyllelse. Trivsel och välmående är faktorer som man vet spelar stor roll vid inlärning!

Nu hoppas vi på att ni politiker i Torsby kommun tänker på våra barn och även försöker bevara landsbygden i kommunen. Vi kan inte acceptera detta!

Föräldrar i Stöllet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.