2015-01-27 06:00

2015-01-27 06:00

Man bävar inför sin egen ålderdom!

KARLSTAD:

Svar till Eva-Lotte Olsson (NWT 14/1):

Tyvärr är det du beskriver ingen enstaka incident på ett numera nedlagt äldreboende. Jag känner igen allt du skriver i din insändare. Jag skulle också kunna ge otaliga exempel på hur min mamma behandlades inom äldrevården. Jag har skrivit klagomål till kommunen, som har utrett, skrivit handlingsplaner och till och med erkänt att många fel har begåtts och sagt att så här får det inte gå till. Men vad hjälper det? Att skriva fina handlingsplaner är inte speciellt svårt. Det är betydligt värre att se till att de efterlevs! Och alla fel som begicks mot min mamma kan aldrig göras ogjorda.

Min mamma var en levnadsglad och positiv människa, men det gick till slut så långt att hon inte ville leva längre. Om hon hade fått en vård värd namnet så är jag övertygad om att hon fortfarande hade varit i livet. Jag är inte den som hävdar att man till varje pris ska hålla liv i gamla, sjuka människor, men de kan åtminstone få ett värdigt slut och inte behöva dö i ångest och rädsla, och då menar jag inte rädsla för döden. Jag hade önskat att mamma hade fått ett värdigt avslut på sitt liv – så blev det tyvärr inte. Vi, hennes efterlevande, får leva i vetskapen om hur hennes sista tid i livet blev. Hon är naturligtvis inte heller ensam om att drabbas. Och det är äldrevården som är skyldig till detta. Det är fruktansvärt att gamla människor behandlas på detta sätt.

Det verkar inte heller ha någon betydelse om man har kommunal eller privat vård, om man har hemtjänst eller bor på ett äldreboende. Bristande resurser, dålig ledning och dito organisation är ett stort problem inom äldrevården. Det har vi ju sett och hört mycket om, men varför händer inget? Visst finns det många duktiga och hängivna människor, som arbetar inom vården, men många anställda har definitivt hamnat på fel plats.

Jag undrar om det finns någon i kommunens ledning som tänker ta krafttag för att göra äldrevården till en vård värd namnet? Är det någon av dem som någon gång läser de klagomål som framförs? Något måste göras! Man bävar inför sin egen ålderdom!

Ledsen dotter

Svar till Eva-Lotte Olsson (NWT 14/1):

Tyvärr är det du beskriver ingen enstaka incident på ett numera nedlagt äldreboende. Jag känner igen allt du skriver i din insändare. Jag skulle också kunna ge otaliga exempel på hur min mamma behandlades inom äldrevården. Jag har skrivit klagomål till kommunen, som har utrett, skrivit handlingsplaner och till och med erkänt att många fel har begåtts och sagt att så här får det inte gå till. Men vad hjälper det? Att skriva fina handlingsplaner är inte speciellt svårt. Det är betydligt värre att se till att de efterlevs! Och alla fel som begicks mot min mamma kan aldrig göras ogjorda.

Min mamma var en levnadsglad och positiv människa, men det gick till slut så långt att hon inte ville leva längre. Om hon hade fått en vård värd namnet så är jag övertygad om att hon fortfarande hade varit i livet. Jag är inte den som hävdar att man till varje pris ska hålla liv i gamla, sjuka människor, men de kan åtminstone få ett värdigt slut och inte behöva dö i ångest och rädsla, och då menar jag inte rädsla för döden. Jag hade önskat att mamma hade fått ett värdigt avslut på sitt liv – så blev det tyvärr inte. Vi, hennes efterlevande, får leva i vetskapen om hur hennes sista tid i livet blev. Hon är naturligtvis inte heller ensam om att drabbas. Och det är äldrevården som är skyldig till detta. Det är fruktansvärt att gamla människor behandlas på detta sätt.

Det verkar inte heller ha någon betydelse om man har kommunal eller privat vård, om man har hemtjänst eller bor på ett äldreboende. Bristande resurser, dålig ledning och dito organisation är ett stort problem inom äldrevården. Det har vi ju sett och hört mycket om, men varför händer inget? Visst finns det många duktiga och hängivna människor, som arbetar inom vården, men många anställda har definitivt hamnat på fel plats.

Jag undrar om det finns någon i kommunens ledning som tänker ta krafttag för att göra äldrevården till en vård värd namnet? Är det någon av dem som någon gång läser de klagomål som framförs? Något måste göras! Man bävar inför sin egen ålderdom!

Ledsen dotter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.