2015-01-27 06:00

2015-01-27 06:00

Fortfarande Värmlands största ö

HAMMARÖ:

Statistiska centralbyrån, SCB, har tydligen infört ett nytt kriterium för vad som kan räknas som en ö – att ett område skall omslutas av vatten, även om en eller flera delar är gräva kanaler.

Det innebär att vi har fått en massa konstgjorda öar. Sverige och hela Europa genomkorsas av kanaler som sammanbinder befintliga vattendrag. Den största kanalen i Sverige är Göta kanal, vilket då skulle innebära att nästan hela Götaland skulle utgöra en gigantisk ö. Vi har också Falsterbo kanal i Skåne, vilket då skulle göra Skanör-Falsterbo till en ö. Jylland i Danmark skulle alltså vara en ö eftersom Kiel-kanalen går tvärs över landet.

Nej, en ö måste vara naturligt omgivet av vatten, antingen i ett vattendrag såsom en älv, eller i en sjö eller hav. Värmland har inte fått någon ny ö vid Storfors. Det ”nya” landområdet omgärdas av flera olika sjöar och vattendrag, samt ett antal konstgjorda kanaler. Inte heller Södertörn kan anses som en ö, eftersom det även har finns en stor kanal i Södertälje.

Inom EU har man en mer strikt definition när det gäller stöd till glesbygdsområden vad som är en ö. Den skall vara: omgiven av vatten; befolkad av minst 50 permanentboende människor; utan fast förbindelse i form av bro eller tunnel; belägen på minst en kilometers avstånd till fastlandet.

Hammarö är trots allt Värmlands störta ö. Låt oss behålla de vedertagna begreppen på vad som skall räknas som en ö. Man kan undra vad räknenissarna å SCB håller på med.

Lars GS

Statistiska centralbyrån, SCB, har tydligen infört ett nytt kriterium för vad som kan räknas som en ö – att ett område skall omslutas av vatten, även om en eller flera delar är gräva kanaler.

Det innebär att vi har fått en massa konstgjorda öar. Sverige och hela Europa genomkorsas av kanaler som sammanbinder befintliga vattendrag. Den största kanalen i Sverige är Göta kanal, vilket då skulle innebära att nästan hela Götaland skulle utgöra en gigantisk ö. Vi har också Falsterbo kanal i Skåne, vilket då skulle göra Skanör-Falsterbo till en ö. Jylland i Danmark skulle alltså vara en ö eftersom Kiel-kanalen går tvärs över landet.

Nej, en ö måste vara naturligt omgivet av vatten, antingen i ett vattendrag såsom en älv, eller i en sjö eller hav. Värmland har inte fått någon ny ö vid Storfors. Det ”nya” landområdet omgärdas av flera olika sjöar och vattendrag, samt ett antal konstgjorda kanaler. Inte heller Södertörn kan anses som en ö, eftersom det även har finns en stor kanal i Södertälje.

Inom EU har man en mer strikt definition när det gäller stöd till glesbygdsområden vad som är en ö. Den skall vara: omgiven av vatten; befolkad av minst 50 permanentboende människor; utan fast förbindelse i form av bro eller tunnel; belägen på minst en kilometers avstånd till fastlandet.

Hammarö är trots allt Värmlands störta ö. Låt oss behålla de vedertagna begreppen på vad som skall räknas som en ö. Man kan undra vad räknenissarna å SCB håller på med.

Lars GS

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.