2015-01-27 06:00

2015-01-27 06:00

Ännu fler frågor

ÄLDREBOENDE:

Replik till Jenny Sundqvist (NWT 22/1):

Det jag mest tråkiga och beklämmande tycker jag är att vårdpersonal inte törs eller vågar berätta för att då kanske riskera bli av med sina jobb. Då det gällde Solstagården kom jag i dispyt med en anställd angående min mormors vård och det var som privatperson och hade inget med mitt arbete som fotterapeut att göra. Men man straffade mig genom att bli av med mitt jobb på stället plus gamla posthuset och Stagnellska. Man lärde sig snabbt att i fortsättningen tiga. Men personalen på Solstagården blev väl inte nedlagd utan de började på andra boenden. Det hade med personalen att göra och inte namnet på boendet.

Kan också berätta att jag fick flera telefonsamtal efter min insändare som bekräftar att det i dag finns äldreboenden där det hänt flera tråkiga händelser, vilka är ganska färska. Du säger att många kunder plus anhöriga är nöjda med deras vård. Men man ska inte glömma att det finns många strokepatinter och dementa som inte kan förmedla sig och göra sin röst hörda, och många som inte törs.

Det förvånar mig att när vi gick vår undersköterskeutbildning fick vi lära oss hur vi skulle bemöta våra patienter, vilka många av personalen tycks glömt. Och jag vidhåller att det finns många eldsjälar inom vården, tack och lov, men så blir de också utbrända. Du verkar tycks tro att det är endast jag som har dessa erfarenheter, men vi är många som gärna skulle vilja ha svar på hur det kommer sig att boende kan bli undernärda? Och om en kund i hemmet behöver hjälp med mediciner och påklädning, ingår då inte munhygien,tvättning och kamning av hemtjänsten?

Eva-Lotte Olsson

Replik till Jenny Sundqvist (NWT 22/1):

Det jag mest tråkiga och beklämmande tycker jag är att vårdpersonal inte törs eller vågar berätta för att då kanske riskera bli av med sina jobb. Då det gällde Solstagården kom jag i dispyt med en anställd angående min mormors vård och det var som privatperson och hade inget med mitt arbete som fotterapeut att göra. Men man straffade mig genom att bli av med mitt jobb på stället plus gamla posthuset och Stagnellska. Man lärde sig snabbt att i fortsättningen tiga. Men personalen på Solstagården blev väl inte nedlagd utan de började på andra boenden. Det hade med personalen att göra och inte namnet på boendet.

Kan också berätta att jag fick flera telefonsamtal efter min insändare som bekräftar att det i dag finns äldreboenden där det hänt flera tråkiga händelser, vilka är ganska färska. Du säger att många kunder plus anhöriga är nöjda med deras vård. Men man ska inte glömma att det finns många strokepatinter och dementa som inte kan förmedla sig och göra sin röst hörda, och många som inte törs.

Det förvånar mig att när vi gick vår undersköterskeutbildning fick vi lära oss hur vi skulle bemöta våra patienter, vilka många av personalen tycks glömt. Och jag vidhåller att det finns många eldsjälar inom vården, tack och lov, men så blir de också utbrända. Du verkar tycks tro att det är endast jag som har dessa erfarenheter, men vi är många som gärna skulle vilja ha svar på hur det kommer sig att boende kan bli undernärda? Och om en kund i hemmet behöver hjälp med mediciner och påklädning, ingår då inte munhygien,tvättning och kamning av hemtjänsten?

Eva-Lotte Olsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.