2015-01-23 06:00

2015-01-23 06:00

Prissättning med systemfel

FORTUM:

Om Fortums kunder skulle tvingas köpa mjölk på samma sätt som elenergi, så skulle kunden först få betala tio kronor för mjölken och sedan ytterligare 13 för att få bära hem den – för elkunder med låg elförbrukning, som sparar el och miljö.

För det är väl det vi ska göra? Men då bestraffas kunden av Fortum med en nätavgift som är högre än priset på den el som förbrukas. När det kostar mer att få hem varan än vad varan själv kostar, så är det ett systemfel.

Under 2014 betalade jag 4 098 kronor för elförbrukningen (cirka 340 kronor per månad). Under samma tid betalade jag också 5 404 kronor (cirka 450 per månad) för att Fortum skickade hem elen till mig. Under 2014 var nätavgiften per kilowatt-timme hela tiden högre än själva elpriset.

Detta beror på två saker. Dels att Fortum har en monopolställning och inte är utsatt för effektivitetskrävande konkurrens, och dels att Energimarknadsinspektionen inte sköter sitt jobb med att kontrollera så att inte Fortum missbrukar sin monopolställning.

De energiföretag som är utsatta för konkurrens har alla ett lägre elpris per kilowatt-timme än Fortum. Värmlänningar som är Fortumkunder, gör som jag: protestera och kräv av Fortum en differentierad prissättning som tar hänsyn till kundens faktiska elförbrukning!

K-H Bergman

Om Fortums kunder skulle tvingas köpa mjölk på samma sätt som elenergi, så skulle kunden först få betala tio kronor för mjölken och sedan ytterligare 13 för att få bära hem den – för elkunder med låg elförbrukning, som sparar el och miljö.

För det är väl det vi ska göra? Men då bestraffas kunden av Fortum med en nätavgift som är högre än priset på den el som förbrukas. När det kostar mer att få hem varan än vad varan själv kostar, så är det ett systemfel.

Under 2014 betalade jag 4 098 kronor för elförbrukningen (cirka 340 kronor per månad). Under samma tid betalade jag också 5 404 kronor (cirka 450 per månad) för att Fortum skickade hem elen till mig. Under 2014 var nätavgiften per kilowatt-timme hela tiden högre än själva elpriset.

Detta beror på två saker. Dels att Fortum har en monopolställning och inte är utsatt för effektivitetskrävande konkurrens, och dels att Energimarknadsinspektionen inte sköter sitt jobb med att kontrollera så att inte Fortum missbrukar sin monopolställning.

De energiföretag som är utsatta för konkurrens har alla ett lägre elpris per kilowatt-timme än Fortum. Värmlänningar som är Fortumkunder, gör som jag: protestera och kräv av Fortum en differentierad prissättning som tar hänsyn till kundens faktiska elförbrukning!

K-H Bergman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.