2015-01-21 06:00

2015-01-24 13:19

Musikutbudet i P4 Värmland är för dem som inte lyssnar

LOKALRADIO: Görs det några lyssnarundersökningar?

Måndagen 19/1 kom en popidol till Värmland. Varken jag, som är pensionär, eller min hustru hade hört talas om honom. Men för programvärdarna på Radio P4 Värmland var det en stor händelse. En betydande del av förmiddagens sändningar handlade om idolen och när han landade i Värmland lät det som om det var en världsnyhet.

Men vilka lyssnar på P4 en vardagsförmiddag? När jag frågar barn och barnbarn, så svarar barnbarnen att de oftast inte lyssnar alls på radio, de lyssnar på sin egen nedladdade musik. Barnen säger att om de över huvud taget lyssnar på radio, så är det på P3. Vilka blir då över till att lyssna på P4? Jo, de som inte arbetar eller går i skola: pensionärerna. Så varför då ägna stor del av sändningstiden åt en idol som många av lyssnarna inte känner till?

Musikutbudet på P4 Värmland riktar sig till största delen mot ett yngre klientel. Det kanske inte är så konstigt eftersom programvärdarna helt klart gillar den sortens musik, till och med hårdrock. Jag trodde att P3 skulle vara ungdomens kanal.

Gör Sveriges Radio några lyssnarundersökningar? Lyssnar ungdomen på radio? Tittar de på annat än film på tv? Jag tycker frågorna är befogade, bland annat eftersom varningarna om den nya drogen spice inte tycks nå fram.

Lars Andersson

Måndagen 19/1 kom en popidol till Värmland. Varken jag, som är pensionär, eller min hustru hade hört talas om honom. Men för programvärdarna på Radio P4 Värmland var det en stor händelse. En betydande del av förmiddagens sändningar handlade om idolen och när han landade i Värmland lät det som om det var en världsnyhet.

Men vilka lyssnar på P4 en vardagsförmiddag? När jag frågar barn och barnbarn, så svarar barnbarnen att de oftast inte lyssnar alls på radio, de lyssnar på sin egen nedladdade musik. Barnen säger att om de över huvud taget lyssnar på radio, så är det på P3. Vilka blir då över till att lyssna på P4? Jo, de som inte arbetar eller går i skola: pensionärerna. Så varför då ägna stor del av sändningstiden åt en idol som många av lyssnarna inte känner till?

Musikutbudet på P4 Värmland riktar sig till största delen mot ett yngre klientel. Det kanske inte är så konstigt eftersom programvärdarna helt klart gillar den sortens musik, till och med hårdrock. Jag trodde att P3 skulle vara ungdomens kanal.

Gör Sveriges Radio några lyssnarundersökningar? Lyssnar ungdomen på radio? Tittar de på annat än film på tv? Jag tycker frågorna är befogade, bland annat eftersom varningarna om den nya drogen spice inte tycks nå fram.

Lars Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.