2015-01-21 06:00

2015-01-21 06:00

Avkastningen är begränsad

:

Svar till Gary Bergqvist (NWT 15/1):

Elnätsmonopolet är ett naturligt monopol som finns för att eldistribution kräver en infrastruktur som inte är ekonomiskt lönsam att duplicera. Energimarknadsinspektionen sätter en intäktsram i fyraårsperioder i förväg som elnätsbolagen måste följa, intäkterna ska täcka drift och underhåll samt en begränsad avkastning. Alla elnätsägare kontrolleras sedan i efterhand, om de har tagit ut för höga avgifter. Detta kallas förhandsreglering och vi är nu inne i den första fyraårsperioden som avslutas i år. Innan reglerades elnätsmarknaden annorlunda.

Men nu är det så att Fortums alla elnät i Sverige är till salu. Elnät är inget man tjänar snabba cash på utan de ger en låg och stabil avkastning. Kanske någon utländsk pensionsfond köper näten, men det lär inte bli billigare i första taget.

Med facit i hand kanske det inte var så smart att avreglera elmarknaden, eller någon annan marknad som rör hälsa, infrastruktur eller utbildning heller för den delen.

Du får följa upp Energimarknadsinspektionens beslut efter i år. Har de tagit ut för mycket kommer det enligt EI att bli kännbara konsekvenser.

Tind Lindahl

Svar till Gary Bergqvist (NWT 15/1):

Elnätsmonopolet är ett naturligt monopol som finns för att eldistribution kräver en infrastruktur som inte är ekonomiskt lönsam att duplicera. Energimarknadsinspektionen sätter en intäktsram i fyraårsperioder i förväg som elnätsbolagen måste följa, intäkterna ska täcka drift och underhåll samt en begränsad avkastning. Alla elnätsägare kontrolleras sedan i efterhand, om de har tagit ut för höga avgifter. Detta kallas förhandsreglering och vi är nu inne i den första fyraårsperioden som avslutas i år. Innan reglerades elnätsmarknaden annorlunda.

Men nu är det så att Fortums alla elnät i Sverige är till salu. Elnät är inget man tjänar snabba cash på utan de ger en låg och stabil avkastning. Kanske någon utländsk pensionsfond köper näten, men det lär inte bli billigare i första taget.

Med facit i hand kanske det inte var så smart att avreglera elmarknaden, eller någon annan marknad som rör hälsa, infrastruktur eller utbildning heller för den delen.

Du får följa upp Energimarknadsinspektionens beslut efter i år. Har de tagit ut för mycket kommer det enligt EI att bli kännbara konsekvenser.

Tind Lindahl

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.