2015-01-15 06:00

2015-01-20 23:15

Utseendepress på tjejer

SJÄLVBILD: Insidan viktigare än utsidan

Det är lite kul när en tjej frågar en kille om råd om hur hos ser ut i en viss klädsel.

– Kan jag ha det här på mig, funkar det här ihop, är detta snyggt?

Ja, det blir bra, säger man. Men se det duger inte som svar. Det måste vara jättebra och dessutom måste man visa med hela kroppen och ansiktet att man verkligen menar detta. Visar man minsta tveksamhet så duger det inte. Något annat måste provas, eller i värsta eller bästa fall beroende på vem som ser på, så måste något nytt inhandlas.

Vi killar fungerar inte på samma sätt för vi analyserar inte ordval, tonfall eller ansiktsuttryck utan nöjer oss med att vi får ett omdöme. Eller också frågar vi inte alls.

Varför är många tjejer oftast mer osäkra och tvivlande? Handlar det om självförtroende? Och varför har i så fall tjejer sämre självförtroende när det gäller just utseende? Ställer omgivningen större krav på hur en tjej ser ut? Bedömer vi tjejer mer efter utseendet än killar? Varför är det i så fall på detta vis och varför skapar vi och sätter denna press på alla tjejer att alltid se så bra och fina ut?

Utseendefixeringen tror jag skapar mycket problem och ångest hos många tjejer som alltid behöver tänka på hur de ser ut. Det viktiga är att vi bedömer människor efter insidan och inte efter utsidan, att vi försöker se positivt på varandra och förstärker de fina sidorna istället för att påpeka eventuella skavanker hos varandra. Skavanker som vi alla människor ändå har.

Vi ska säga till våra barn och tjejer att de är fina och duger precis som de är. Så stärker vi deras självförtroende.

Så sträck på er tjejer. Ni duger och är jättefina precis som ni är.


Mika Takamäki

Det är lite kul när en tjej frågar en kille om råd om hur hos ser ut i en viss klädsel.

– Kan jag ha det här på mig, funkar det här ihop, är detta snyggt?

Ja, det blir bra, säger man. Men se det duger inte som svar. Det måste vara jättebra och dessutom måste man visa med hela kroppen och ansiktet att man verkligen menar detta. Visar man minsta tveksamhet så duger det inte. Något annat måste provas, eller i värsta eller bästa fall beroende på vem som ser på, så måste något nytt inhandlas.

Vi killar fungerar inte på samma sätt för vi analyserar inte ordval, tonfall eller ansiktsuttryck utan nöjer oss med att vi får ett omdöme. Eller också frågar vi inte alls.

Varför är många tjejer oftast mer osäkra och tvivlande? Handlar det om självförtroende? Och varför har i så fall tjejer sämre självförtroende när det gäller just utseende? Ställer omgivningen större krav på hur en tjej ser ut? Bedömer vi tjejer mer efter utseendet än killar? Varför är det i så fall på detta vis och varför skapar vi och sätter denna press på alla tjejer att alltid se så bra och fina ut?

Utseendefixeringen tror jag skapar mycket problem och ångest hos många tjejer som alltid behöver tänka på hur de ser ut. Det viktiga är att vi bedömer människor efter insidan och inte efter utsidan, att vi försöker se positivt på varandra och förstärker de fina sidorna istället för att påpeka eventuella skavanker hos varandra. Skavanker som vi alla människor ändå har.

Vi ska säga till våra barn och tjejer att de är fina och duger precis som de är. Så stärker vi deras självförtroende.

Så sträck på er tjejer. Ni duger och är jättefina precis som ni är.


Mika Takamäki

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.