2015-01-14 06:00

2015-01-20 23:15

En dålig äldreomsorg

KARLSTAD: "Jag skulle kunna skriva en bok"

Inget nytt under solen när det gäller behandlingen av våra äldre. Det har pågått sedan jag började mitt arbete som undersköterska inom äldreomsorgen 1987. Detta med blöjor och vardagsmat. Det var hemskt. Men man ska inte glömma eldsjälarna som gjorde allt för de äldre och som finns där också i dag.

Några år senare började jag som ambulerande fotterapeut, och har varit på de flesta boende här i Karlstad. Då har jag fått se och höra både det ena och det andra. Personal som tagit mat och ätit i personalrummet och låtit de boende som behövt hjälp med matning få sitta kvar. Många gånger kom jag hem till kunder där hemtjänsten varit och bara ställt fram den färdiga maten och sedan gått. Ingen koll på att maten ätits upp. Det kunde även ligga mediciner på golvet. Det ger ingen trygghet till våra äldre. Hemtjänst är bra om den fungerar. Men att inte ens hinna ta av sig skor och ytterkläder, under besök som varar knappt fem minuter?

Min mormor bodde på Solstagården, drabbad av en stroke som gjorde att hon inte kunde meddela sig. En dag upptäckte min mor och jag att hon hade ett stort liggsår runt svanskotan. Vi tillkallade personal och frågade om de inte hade något vändschema. Får hon aldrig lufta såret? Svaret blev nej.

Ni kan själva tänka er vad ont hon hade. En distriktssköterska kom och gav henne morfin. Det var många incidenter på denna avdelning.

Så ett gott råd till kommunens verksamhetschef: Besök våra äldreboenden utan att föranmäla era besök. Se verkligheten med egna ögon. Att personalen är utbildad är ingen garanti för att de platsar med våra gamla.

Jag skulle kunna sammanfatta dessa 16 år i en bok om hur det går till inom Karlstads kommun. Dessa så kallade lex Sara-anmälningar hjälper inte mycket. Det är dags att kommunen tar krafttag och ser till att förändringar till det bättre sker.

Alla blir vi gamla om vi får leva länge. Tanken att hamna på ett av dessa boende är mer än skrämmande.


Eva-lotte Olsson

Inget nytt under solen när det gäller behandlingen av våra äldre. Det har pågått sedan jag började mitt arbete som undersköterska inom äldreomsorgen 1987. Detta med blöjor och vardagsmat. Det var hemskt. Men man ska inte glömma eldsjälarna som gjorde allt för de äldre och som finns där också i dag.

Några år senare började jag som ambulerande fotterapeut, och har varit på de flesta boende här i Karlstad. Då har jag fått se och höra både det ena och det andra. Personal som tagit mat och ätit i personalrummet och låtit de boende som behövt hjälp med matning få sitta kvar. Många gånger kom jag hem till kunder där hemtjänsten varit och bara ställt fram den färdiga maten och sedan gått. Ingen koll på att maten ätits upp. Det kunde även ligga mediciner på golvet. Det ger ingen trygghet till våra äldre. Hemtjänst är bra om den fungerar. Men att inte ens hinna ta av sig skor och ytterkläder, under besök som varar knappt fem minuter?

Min mormor bodde på Solstagården, drabbad av en stroke som gjorde att hon inte kunde meddela sig. En dag upptäckte min mor och jag att hon hade ett stort liggsår runt svanskotan. Vi tillkallade personal och frågade om de inte hade något vändschema. Får hon aldrig lufta såret? Svaret blev nej.

Ni kan själva tänka er vad ont hon hade. En distriktssköterska kom och gav henne morfin. Det var många incidenter på denna avdelning.

Så ett gott råd till kommunens verksamhetschef: Besök våra äldreboenden utan att föranmäla era besök. Se verkligheten med egna ögon. Att personalen är utbildad är ingen garanti för att de platsar med våra gamla.

Jag skulle kunna sammanfatta dessa 16 år i en bok om hur det går till inom Karlstads kommun. Dessa så kallade lex Sara-anmälningar hjälper inte mycket. Det är dags att kommunen tar krafttag och ser till att förändringar till det bättre sker.

Alla blir vi gamla om vi får leva länge. Tanken att hamna på ett av dessa boende är mer än skrämmande.


Eva-lotte Olsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.