2015-01-12 06:00

2015-01-20 22:41

Var kommer hatet ifrån?

MEDMÄNSKLIGHET

Vad är det som kan få en människa att hata en tiggare, en person som man inte ens känner? Hur kan man känna ett så stort hat att man spottar, sparkar, fimpar eller pekar finger åt en person som redan ligger, en som redan är utsatt?

Du som känner allt detta hat, vad hade du för barndom – var det dina föräldrar som inte lyckades förmedla kärlek till dig, eller var det omgivningen som gjorde dig så hård och kall?

Likheterna från det man har sett från nazityskland under andra världskriget känns inte alltför långt bort. Under den tiden sparkade man på både judar och romer vilket slutade med fördrivning och folkmord. Hur kunde vanliga, vänliga tyskar fyllas med så mycket hat? Förmodligen blir det så när intolerans och främlingsfientlighet får slå rot i samhället och att det tillåts normaliseras. Samma sak som hände då håller på att hända nu. För hur kan vanliga, vänliga svenskar fyllas av så mycket hat?

Stefan Ljung

Vad är det som kan få en människa att hata en tiggare, en person som man inte ens känner? Hur kan man känna ett så stort hat att man spottar, sparkar, fimpar eller pekar finger åt en person som redan ligger, en som redan är utsatt?

Du som känner allt detta hat, vad hade du för barndom – var det dina föräldrar som inte lyckades förmedla kärlek till dig, eller var det omgivningen som gjorde dig så hård och kall?

Likheterna från det man har sett från nazityskland under andra världskriget känns inte alltför långt bort. Under den tiden sparkade man på både judar och romer vilket slutade med fördrivning och folkmord. Hur kunde vanliga, vänliga tyskar fyllas med så mycket hat? Förmodligen blir det så när intolerans och främlingsfientlighet får slå rot i samhället och att det tillåts normaliseras. Samma sak som hände då håller på att hända nu. För hur kan vanliga, vänliga svenskar fyllas av så mycket hat?

Stefan Ljung

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.