2015-01-12 06:00

2015-01-20 23:14

Nytt sopsorteringssystemsom är enkelt och genialiskt

FORSHAGA KOMMUN: Inga återvinningsstationer behövs

Svar till signaturen Dejebo (NWT 2/1):

Ett införande av ett nytt sopsorteringssystem skulle innebära två stora skillnader, jämfört med det vi har i dag. För det första skulle vi kunna sortera ut matavfallet från det övriga brännbara materialet. För det andra så behöver vi inte underhålla eller ens ha kvar våra återvinningsstationer i kommunen eftersom vi i fortsättningen skulle slänga allt i en och samma tunna.

Ingen har sagt att all sortering ska ske under diskbänken, det klarar nog inte många av. Tanken är att vi gör som vanligt, fast använder för ändamålet en särskild påse, som du slänger i soptunnan när den är full. Idén är lika enkel som genialisk. Matavfallet blir till biogas, förpackningarna blir till nya förpackningar och det blir kvar av det övriga avfallet går till förbränning där energin tas tillvara.

Det rör sig om sex olika materialslag, sex olika påsar. Inget beslut är fattat ännu, vi vet inte i dag vilket system kommunen kommer använda sig av. Detta är ett av flera förslag som utreds.

Benny Pedersén

Kommunstyrelsens ordförande (S), Forshaga

Svar till signaturen Dejebo (NWT 2/1):

Ett införande av ett nytt sopsorteringssystem skulle innebära två stora skillnader, jämfört med det vi har i dag. För det första skulle vi kunna sortera ut matavfallet från det övriga brännbara materialet. För det andra så behöver vi inte underhålla eller ens ha kvar våra återvinningsstationer i kommunen eftersom vi i fortsättningen skulle slänga allt i en och samma tunna.

Ingen har sagt att all sortering ska ske under diskbänken, det klarar nog inte många av. Tanken är att vi gör som vanligt, fast använder för ändamålet en särskild påse, som du slänger i soptunnan när den är full. Idén är lika enkel som genialisk. Matavfallet blir till biogas, förpackningarna blir till nya förpackningar och det blir kvar av det övriga avfallet går till förbränning där energin tas tillvara.

Det rör sig om sex olika materialslag, sex olika påsar. Inget beslut är fattat ännu, vi vet inte i dag vilket system kommunen kommer använda sig av. Detta är ett av flera förslag som utreds.

Benny Pedersén

Kommunstyrelsens ordförande (S), Forshaga

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.