2015-01-12 06:00

2015-01-20 23:14

Föräldrar måste fostra bättre

ANSVAR: Upprörande med störande barn

Jag har läst insändarna om barn i kyrkan och känner igen problemet med att barn tillåts röra sig fritt. Observera att det här inte gäller vid alla trevliga barnevenemangen i kyrkan, då helt andra förhållanden råder.

Min mor var medlem i kyrkokören i mer än 30 år. Vid många tillfällen närvarade även jag. Det hände alltför ofta att präst, dirigent, körsångare, musikanter och större del av publiken stördes – av barn. Men felet låg hos föräldrarna som lät dem röra sig fritt i kyrkan. De flesta förväntade sig att föräldrarna skulle ingripa, men de satt kvar och gav sig inte till känna. De borde inte ha låtit barnen lämna sina bänkrader och springa i koret, invid en präst, ett altare och golvljusstakar med tända ljus, eller på läktarna och i predikstolen och så vidare. När musikanter deltog gick barn till dem och tog i instrument, plockade notblad och fick notställ att falla i golvet.

Alla dessa tillfällen blev för de inblandade i evenemangen, och största delen av publiken, förstörda. Man förväntade sig ju att i stilla ro få njuta av sång och musik, höra predikan, värdigt få delta vid en begravning. Därav blev intet.

Självklart ska barn få vara med i kyrkan. Men lika självklart är det att föräldrarna ska ha barnen hos sig och lära dem hur man uppför sig i kyrkor. Och de som tjänstgör i kyrkor bör ha befogenhet att tillrättavisa eller avhysa de som stör, lika väl som på kyrkogårdar. Jag har vid flera tillfällen sett föräldrar låta sina barn och hundar leka fritt och stoja då en begravningsakt med tal och sång samt nedsänkning av kista skett inom syn- och hörhåll, vilket föräldrarna var medvetna om – utan åtgärd. Det var minst sagt upprörande!

En sak till: alla olyckor med välta gravstenar... Föräldrarna borde ha insett att det inte skett sådana olyckor förr, därför att barn tidigare inte har tillåtits att bete sig på kyrkogårdar så som de nu får göra. Som allt annat när det gäller barn, så hänger även detta ihop med föräldraansvar!

Kyrkobesökande förälder

Jag har läst insändarna om barn i kyrkan och känner igen problemet med att barn tillåts röra sig fritt. Observera att det här inte gäller vid alla trevliga barnevenemangen i kyrkan, då helt andra förhållanden råder.

Min mor var medlem i kyrkokören i mer än 30 år. Vid många tillfällen närvarade även jag. Det hände alltför ofta att präst, dirigent, körsångare, musikanter och större del av publiken stördes – av barn. Men felet låg hos föräldrarna som lät dem röra sig fritt i kyrkan. De flesta förväntade sig att föräldrarna skulle ingripa, men de satt kvar och gav sig inte till känna. De borde inte ha låtit barnen lämna sina bänkrader och springa i koret, invid en präst, ett altare och golvljusstakar med tända ljus, eller på läktarna och i predikstolen och så vidare. När musikanter deltog gick barn till dem och tog i instrument, plockade notblad och fick notställ att falla i golvet.

Alla dessa tillfällen blev för de inblandade i evenemangen, och största delen av publiken, förstörda. Man förväntade sig ju att i stilla ro få njuta av sång och musik, höra predikan, värdigt få delta vid en begravning. Därav blev intet.

Självklart ska barn få vara med i kyrkan. Men lika självklart är det att föräldrarna ska ha barnen hos sig och lära dem hur man uppför sig i kyrkor. Och de som tjänstgör i kyrkor bör ha befogenhet att tillrättavisa eller avhysa de som stör, lika väl som på kyrkogårdar. Jag har vid flera tillfällen sett föräldrar låta sina barn och hundar leka fritt och stoja då en begravningsakt med tal och sång samt nedsänkning av kista skett inom syn- och hörhåll, vilket föräldrarna var medvetna om – utan åtgärd. Det var minst sagt upprörande!

En sak till: alla olyckor med välta gravstenar... Föräldrarna borde ha insett att det inte skett sådana olyckor förr, därför att barn tidigare inte har tillåtits att bete sig på kyrkogårdar så som de nu får göra. Som allt annat när det gäller barn, så hänger även detta ihop med föräldraansvar!

Kyrkobesökande förälder

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.