2015-01-03 06:00

2015-01-20 23:13

2015 blir också ett skitår

MILJÖBILAR: Politikerna vill inte bli av med sin kassako

Det händer ibland att jag läser riktigt bra insändare. ”2014 – ett riktigt skitår” (NWT 2/1) var en sådan. Tyvärr ser det ut som att 2015 blir ytterligare ett av flera skitår.

I dagsläget syns elbilarna främst i storstäderna, inte där de mest behövs – i glesbygden, där de allmänna kommunikationerna är under all kritik. Bensinskatterna medan kommunikationer och infrastruktur fortsätter att vara undermåliga. Politiker, särskilt från MP, bör förklara för dem som har långt till jobb, skola, dagis och affär varför de inte ska kunna ha råd med elbil. För en medelinkomsttagare är valet mellan elbil och en fossildriven bil enkelt. Elbilarna är för dyra. Men de hade kunnat bli förstavalet – om politikerna hade velat.

Jag har till regering, skatteutskott, riksdagsmän och myndigheter föreslagit att moms, skatter och avgifter på elbilar ska slopas, hela vägen från import till kund. Priset på Teslan i förra insändaren skulle kunna sjunka med 200 000 kronor utan att handlaren förlorar på det. Elbilar skulle alltså kunna bli ett alternativ till fossilbilar för vanliga medelinkomsttagare.

Jag har aldrig fått någon respons på mina propåer. Inte ens ett svar. Orsaken heter skattebortfall och upprepas som ett mantra i statens utredningar om fordon och miljö. Fossildrivna bilar är kassakor för staten. Bara 2013 plockade staten in 19,9 miljarder kronor på olika typer av bensinskatter – plus andra skatteintäkter och avgifter!

Förklaringen till att du inte kommer att sätta dig i en elbil 2015 är att staten vägrar bli av med sin kassako, oavsett konsekvenser. Det faktum att konsekvenserna av den globala uppvärmningen kommer att kosta tusenfalt mer blundar man för, vilket är märkligt när ett av regeringspartierna har mage att kalla sig för miljöparti.

Det blir spännande att se vad politikerna kommer med för hycklerier till bortförklaringar. Jag skulle dock hellre se mindre snack och mer verkstad, men får nog se mig om i det smogblåa efter det. För politiker är det bara pengar som gäller, oavsett partifärg.

Fniss fniss

Det händer ibland att jag läser riktigt bra insändare. ”2014 – ett riktigt skitår” (NWT 2/1) var en sådan. Tyvärr ser det ut som att 2015 blir ytterligare ett av flera skitår.

I dagsläget syns elbilarna främst i storstäderna, inte där de mest behövs – i glesbygden, där de allmänna kommunikationerna är under all kritik. Bensinskatterna medan kommunikationer och infrastruktur fortsätter att vara undermåliga. Politiker, särskilt från MP, bör förklara för dem som har långt till jobb, skola, dagis och affär varför de inte ska kunna ha råd med elbil. För en medelinkomsttagare är valet mellan elbil och en fossildriven bil enkelt. Elbilarna är för dyra. Men de hade kunnat bli förstavalet – om politikerna hade velat.

Jag har till regering, skatteutskott, riksdagsmän och myndigheter föreslagit att moms, skatter och avgifter på elbilar ska slopas, hela vägen från import till kund. Priset på Teslan i förra insändaren skulle kunna sjunka med 200 000 kronor utan att handlaren förlorar på det. Elbilar skulle alltså kunna bli ett alternativ till fossilbilar för vanliga medelinkomsttagare.

Jag har aldrig fått någon respons på mina propåer. Inte ens ett svar. Orsaken heter skattebortfall och upprepas som ett mantra i statens utredningar om fordon och miljö. Fossildrivna bilar är kassakor för staten. Bara 2013 plockade staten in 19,9 miljarder kronor på olika typer av bensinskatter – plus andra skatteintäkter och avgifter!

Förklaringen till att du inte kommer att sätta dig i en elbil 2015 är att staten vägrar bli av med sin kassako, oavsett konsekvenser. Det faktum att konsekvenserna av den globala uppvärmningen kommer att kosta tusenfalt mer blundar man för, vilket är märkligt när ett av regeringspartierna har mage att kalla sig för miljöparti.

Det blir spännande att se vad politikerna kommer med för hycklerier till bortförklaringar. Jag skulle dock hellre se mindre snack och mer verkstad, men får nog se mig om i det smogblåa efter det. För politiker är det bara pengar som gäller, oavsett partifärg.

Fniss fniss

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.