2014-12-23 06:00

2015-01-20 23:12

Årets klapp är ett ord: Hej!

JUL: Lär känna dina medmänniskor

Vet du vad hen heter som jobbar i din mataffär? Vet du vem hen är som bor två våningar upp i ditt hus? Vem är det som sitter bredvid dig på bussen? Vem är det du möter på din träningsrunda i skogen?

Du gör det, jag gör det: vi glömmer bort människor i vår närhet.

Varje år utses en sak som kommer att bli årets julklapp. Det är en bakmaskin ett år, en upplevelse ett annat år, som blir till en spikmatta året därpå.

Årets julklapp 2014 är träningsarmbandet. Samtidigt har Röda Korset utsett sin julklapp: ett matpaket till Syrien. Rädda Barnens julklapp är – ingenting.

Detta är flera steg på vägen men vi kan göra mer. Vi i Svenska kyrkans unga tycker att årets julklapp ska vara helt gratis. Vi anser att årets julklapp ska vara något som vi alla kan ge bort. Årets julklapp är ett ord: Hej!

Vi kan inte lära känna alla människor i hela världen. Vi kan inte hälsa på alla vi möter. Fast vi tror att vi kan bli bättre. Vår distriktsstyrelse arbetar för att alla barn och unga ska få bli bekräftade, få höras, bli lyssnade på och tas på allvar. Alla bär vi på en historia och vi är alla en del av varandras berättelse, en berättelse som inte kan berättas om vi inte tar steget att säga ett ord: Hej!

Säg hej till hen som går förbi i trapphuset. Möt personen som sitter utanför mataffären, se hen i ögonen. Säg hej till barnet som går förbi dig på gatan. Våga sätta dig bredvid en främling på bussen, våga ta ett steg för en mer välkomnande värld, våga säga hej till den du möter.

Den julklappen kan vi alla ge varandra!

Frida Johansson

Distriktsstyrelsen för Svenska kyrkans unga,

Vet du vad hen heter som jobbar i din mataffär? Vet du vem hen är som bor två våningar upp i ditt hus? Vem är det som sitter bredvid dig på bussen? Vem är det du möter på din träningsrunda i skogen?

Du gör det, jag gör det: vi glömmer bort människor i vår närhet.

Varje år utses en sak som kommer att bli årets julklapp. Det är en bakmaskin ett år, en upplevelse ett annat år, som blir till en spikmatta året därpå.

Årets julklapp 2014 är träningsarmbandet. Samtidigt har Röda Korset utsett sin julklapp: ett matpaket till Syrien. Rädda Barnens julklapp är – ingenting.

Detta är flera steg på vägen men vi kan göra mer. Vi i Svenska kyrkans unga tycker att årets julklapp ska vara helt gratis. Vi anser att årets julklapp ska vara något som vi alla kan ge bort. Årets julklapp är ett ord: Hej!

Vi kan inte lära känna alla människor i hela världen. Vi kan inte hälsa på alla vi möter. Fast vi tror att vi kan bli bättre. Vår distriktsstyrelse arbetar för att alla barn och unga ska få bli bekräftade, få höras, bli lyssnade på och tas på allvar. Alla bär vi på en historia och vi är alla en del av varandras berättelse, en berättelse som inte kan berättas om vi inte tar steget att säga ett ord: Hej!

Säg hej till hen som går förbi i trapphuset. Möt personen som sitter utanför mataffären, se hen i ögonen. Säg hej till barnet som går förbi dig på gatan. Våga sätta dig bredvid en främling på bussen, våga ta ett steg för en mer välkomnande värld, våga säga hej till den du möter.

Den julklappen kan vi alla ge varandra!

Frida Johansson

Distriktsstyrelsen för Svenska kyrkans unga,

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.